ИКОНА КОЈА ЈЕ ЗАПАЛИЛА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Зашто Свети Сава даје авион Светом Николи?

0

Икона на којој су приказани Исус, Свети Сава, Свети Никола, авион са пилотима и становницима Прањана, као и црква брвнара, па и нова црква која се налази у близини ње, представља омаж пилотима савезничких снага.

Након што се на друштвеним мрежама појавила фотографија настала у цркви брвнари у Прањанима, а на којој се види лик Светог Саве који даје авион Светом Николи, на друштвеним мрежама се појавио велики број негативних коментара о настајању саме иконе. И док су многи нагађали о чему се све ради, истина лежи у нашој прошлости, односно, у једној од најкомпликованијих операција савезника из Другог светског рата – „Халијард“.

Икона димензија метар са осамдесет на којој су приказани Исус, Свети Сава, Свети Никола, авион са пилотима и становницима Прањана, као и црква брвнара, па и нова црква која се налази у близини ње, представља омаж пилотима савезничких снага, као и српским сељацима који су учествовали у спасавању авијатичара који су били оборени од стране немачких војних снага. Операција „Халијард“ како јој је био и званичан назив, трајала је од јула до децембра 1944. године и, према доступним подацима, она је највећа акција спасавања савезничких снага у Другом светском рату, а спроведена је на тлу Србије.

Према расположивој евиденцији, на тлу тадашње Краљевине Југославије, евакуисано је 2.350 авијатичара, од чега су њих 343 евакуисани са територије коју су држале војничке снаге Драгољуба Михаиловића (ЈВуО), док су нешто више од 2.000 пилота и чланова посада спасли партизани.

Конкретно, са импровизованог аеродрома у Прањинама, пут Барија у Италији, где је била крајња тачка евакуације пилота, полетело је 350 пилота у авионима ДЦ-3, који су пут до слободне територије пронашле уз несебичну помоћ и залагање локалних житеља и припадника ЈВуО.

У част те акције, Милан Кочијашевић, дипломирани иконописац, решио је да ослика икону, односно да уради „представу,“ како се назива овај стил сликања који је приметан још у сликама Косовског боја и житија светаца. Овакве иконе се обично налазе бочно у цркви и не целивају се.

Представа спасавања савезничких пилота израђена је у два примерка, једна за Прањане, а је намењена Вашингтону. Како се наводи, слика је врло коректна што се тиче етичке композиције.

Зашто Свети Сава „даје“ авион Светом Николи

Симболика овог чина почива у томе што су мошти Светог Николе у Барију, због чега је он и убачен на „представу“. Испод њих се даље налазе нова црква, као и црква брвнара, испред које се налазе мртви и живи пилоти, као и локални житељи, док се насупрот њих налази катедрала Светог Николе у Барију са платоом на којем стоје спасени авијатичари. На икони су приметни и краљевски грб Југославије, симболи Халијарда, 15. армије, као и америчке обавештајне службе (ОСС).

Рам је украшен круговима на којима се налазе ликови Џорџа Мусулина, Драже Михаиловића, Мајкла Рајачића, Артура Џибилијанома, Ника Лалића, и осталих коју су учестовали у овој мисији.

У част ове акције, на месту где се налазио аеродром, на висоравни Галовића поље, поред села Прањани, 2004. године су поводом обележавања 60. годишњице подигнуте спомен плоче на српском и енглеском језику, и од тада венце полажу представници државних органа, Војске Србије, удружења, као и амбасаде САД у Београду.

Због икона на којој Свети Сава држи авион на друштвеним мрежама се подигла права бура, а коментари су углавном негативни.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!