Прочитај ми чланак

ХРВАТСКОМ ИСТОРИЧАРУ ПРЕТЕ СМРЋУ: Штета што си жив, иди у четничку Србију

0

Хрватског историчара Хрвоја Класића данас је у његовој канцеларији на Филозофском факултету дочекало писмо у којем му усташе прете

У њему се усташе, како се сами називају, радују вести да је ликвидиран па жале што она ипак није истинита и надају се да ће ипак следећа виест о његовој ликвидацији бити истинита.

Foto: YouTube prtscr / Balkan Info

„Радо ћемо ти доћи на спровод у ХОС-овим униформама на којима се лепо истиче поклич ЗА ДОМ СПРЕМНИ“, стоји у писму које је историчар добио, а које ће како је најавио, предати полицији. Писмо у целости можете прочитати ОВДЕ:

Такође се наводи да ће усташки поклич наџивети и Класића, и „четнике и антифашисте“

„Ти си респектабилни историчар у теби драгој четничкој Србији. Тамо си увек добродошао“, истиче се у писму које је потписано са „Смрт издајницима“ и „поздрављају те усташе“.

Историчар тврди да ово није инцидент већ редовно стање у Хрватској.

„Последњих година добијам дегутантна писма, али у њима се пазило да се не пређе граница… Пре пар месеци добио сам једно из којег се могла разумети претња смрћу и пријавио сам то полицији, али они нису до сада ништа открили“ наводи Класић за Индекс.

Класић наводи да је дубоко разочаран државом у којој живи.

„Таква је атмосфера у друштву. Био сам добровољац 1991. године, доктор сам историје, никога нисам опљачкао, а прете ми јер говорим о темама својих истраживања. Да ме у рату погодио метак из снајпера, по мени би се данас звала школа у Сиску, а зову ме издајником. Ово није инцидент, ово је редовно стање последњих година“ закључује Класић.

Хрватски медији подсећају да је документарна серија о дешавањима у усташкој НДХ стопирана на ХРТ-у и да нико не зна да ли ће уопште бити емитована, а Класић је један од аутора серије.