Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ЗБУЊЕНИ: Које је право лице Колинде — усташко или партизанско

0

Хрватски медији се питају, након изјава датих у Варшави, које је право лице хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић — „усташко“ или „партизанско“.

Која је Колинда права — она која велича хрватски антифашизам, или она која има разумевање за усташког поглавника Анту Павелића; она која у свету велича антифашизам, а у домаћој јавности брани усташки поздрав „за дом спремни“; ко ће поново гласати за актуелну председницу, ако она сваког дана мења мишљење о најважнијим питањима?

То су само неки од наслова у хрватским медијима поводом њене изјаве на обележавању 80. годишњице почетка Другог светског рата у Варшави, када је рекла да је „хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи, у којој је активно учествовало више од пола милона хрватских грађана“.

Портал „24 сата“ пише да је Грабар Китаровић можда избацила бисту вође тог антифашистичког покрета из свог кабинета на Пантовчаку, али је ипак изјавила оно што се од ње очекивало на оваквом догађају. Цели свет је то гледао.

Портал констатује да хрватска председница има обичај да у свету хвали партизане, а у Хрватској да оправдава усташтво.

„Колинда Грабар Китаровић у Варшави је, на 80. годишњицу почетка Другог светског рата, величала хрватски антифашизам. На домаћем плану, пак, оправдава поглавника Павелића, релативизује злочине и кокетира са усташтвом“, пише овај медиј.

Она пред међународном заједницом говори једно, а на домаћем плану нешто друго, указују медији и кажу да су на то навикли, али додају да тако Грабар Китаровић наступа у свету, а пред очима хрватских бирача „мало коригује своје виђење историје“.

Подсећају да је хрватска председница, током посете Аргентини, својевремено поручила да су „након Другог светског рата многи Хрвати у Аргентини пронашли слободу у којој су могли да сведоче своје домољубље и да истичу оправдане захтеве за слободом хрватског народа“.

Иако су се у Аргентини, након Другог светског рата, скрасили они који су рат водили на погрешној страни, против оних „пола милона хрватских грађана“, председница је, пише портал, успела једним ударцем да убије две муве: слави антифашисте који су Хрватску сврстали уз победнике у Другом светском рату, а слави и Хрвате који су се уз фашисте борили за „домољубље и слободу хрватског народа“.

Портал указује и на то да је она у свом недавном интервјуу „Хрватском тједнику“ проналазила речи оправдања за поглавника Анту Павелића.

„Сви смо ми људи“, изјавила је тада Колинда и додала да „нико од нас не може први бацити камен“.

Анте Павелић је, казала је, учинио неке фаталне грешке.

„Ми можемо данас расправљати о томе зашто је то учинио — да ли је морао, или није морао; али то неће променити чињеницу да јесте, као ни осећај људи, који су се осетили превареним и изданим“, рекла је Грабар Китаровић, подсећа портал.

Овај медиј подсећа да је потом Грабар Китаровић у истом даху говорила о хрватским жртвама и партизанима који су „бацали људе у јаме“.

„Није то била злочиначка и геноцидна политика. Биле су то фаталне грешке. Ваљда је намера била племенита. Нарочито са прогонима, геноцидом, логорима и злочинима“, навела је тада председница Хрватске.

„Ко је онда на чијој страни?“, пита портал „24 сата“ и констатује да је хрватска председница на свачијој — и на страни „домољуба“, који су пактирали са фашистима, али и на страни антифашиста, који су се борили против тих истих „домољуба“.

На поглавника Павелића, наводе, није се усудила да „баци камен“, али је зато бисту Јосипа Броза избацила са Пантовчака и она сада труне у неком подруму.

„Чему фашизам? Чему онда служи антифашизам? Да би се Колинда промовисала у Варшави, Израелу, или са израелским председником у Јасеновцу? Чему јој служи фашизам? Да би се промовисала код ’домољубног‘ бирачког тела, тражећи извињење и оправдања за оне који су се борили, како рече у Варшави, ’против пола милиона хрватских грађана‘?“, питају се у порталу „24 сата“.

Према писању портала „Телеграм“ — контрадикторност је код председнице, чини се, стање нормале.