Хрватски државни тужилац јавно признао да је масон

0

Главни државни тужилац Хрватске Дражен Јеленић признао је да је члан масонске ложе, што је изазвало низ реакција, а очекује се да се о томе огласи и Влада. Јеленић је за Н1 рекао да не размишља о оставци и да је постао масон је му је то "импоновало".

Хрватска јавност преиспитује веродостојност и непристрасност државног тужиоца будући да је члан масонске ложе, и пошто се нашао у истрази афере везане за уцењивање офтамолога Никице Габрића, оснивача и директора Специјалне болнице за офталмологију Светлост, такође масона.

PRINTSCREEN N1

Због сумње да су починили кривично дело покушаја изнуде, загребачка полиција привела је у петак троје новинара недељника 7Дневно. Ухапшени су због сумње да су уцењивали Габрића тражећи од њега око 27.000 евра које би платио кроз огласе у њиховом листу, да не би објавили фотографије церемоније масонске ложе којој он припада. Он је то наводно одбио и серија текстова у којој га називају шефом масонске ложе је објављена.

По признању да је члан масонске ложе, главни државни тужилац је рекао новинарима да је Габрић покушао да утиче на ток предистраге против троје новинара, од којих је један такође масон.

Упитан да ли је јавним признањем да је масон наштетио угледу институције коју води, Јеленић је за Н1 рекао да није.

„Ја мислим да нисам, јер сам свој посао радио пре, за време тога и дан данас законито и искључиво по закону“, рекао је хрватски државни тужилац.

Додао је да о оставци не размишља.

„У овом тренутку још не размишљам ни о чему, него само да се овај предмет у мери у којој ја могу утјецати на то, заврши законито, а биће све јавно ако дође до суда“, рекао је Јеленић, додавши да је разговарао с министром правосуђа Драженом Бошњаковићем, али није желео да открије о чему.

Објаснио је и зашто је постао масон. „Мој пријатељ ме је питао. У једну руку, с обзиром да је гесло да само угледни људи могу постати чланови масонске ложе, морам признати да ми је у том тренутку то с једне стране импоновало. Да је неко препознао моју стручност, мој рад и професионално залагање и да на тај начин могу допринети раду удружења које се залаже за бољитак у друштву, у заједници, почевши од породице, окружења у ком живите, од Републике Хрватске, односно домовине“, рекао је Јеленић.

Упитан да ли мисли да би се, због мистике која обавија појам масона и њиховог деловања, могао преиспитати његов рад или веродостојност његовог рада у Државном тужилаштву, Јеленић каже да му то није пало на памет „зато што се ради о законито основаном удружењу које се бави дозвољеним и законитим радом у Репулици Хрватској“, објаснио је он за Н1.

Јеленић је раније испричао да је Никица Габрић, такође члан масонске ложе, покушао да утиче на поступак покренут због покушаја изнуде.

„Он је био жртва, је ли он имао нека своја сазнања или не, у сваком случају је током истраге контактирао и мене и општинског државног тужиоца и тражио да се неке ствари одраде друкчије, мислећи да он може на то да утиче, али посао води Државно тужилаштво, односно полиција“, рекао је Јеленић.

Упитан о снимцима на којима се наводно налази, а за које је Габрић рекао да ће их објавити, Јеленић је рекао да не зна шта се налази на тим снимцима, али да се ничега не боји.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!