Хрватска појачава контролу границе, у БиХ се очекује и до 10.000 миграната дневно

0

Шеф Мисије Међународне организације за миграције у БиХ Петер ван дер Еверерт упозорио је да Хрватска појачава контролу границе, због чега се у БиХ дневно може очекивати и до 10.000 миграната.

Он сматра да решење не може доћи из БиХ, да су капацитети земље већ натегнути, те да је потребно радити са ЕУ да се нађу алтернативе.

© AP Photo

Ван дер Еверерт је за Телевизију Н1 нагласио да мора бити пронађено заједничко решење ЕУ и западног Балкана јер је већи број граница кроз које мигранти пролазе прије доласка у БиХ.
Он је рекао да власти у БиХ најављују појачану контролу границе, што је оценио као део решења и нешто што је легитимно.

Поводом хитног састанка који је Брисел сазвао за земље чланице ЕУ због могуће кризе, Ван дер Еверерт је навео да очекује да ће бити разговарано о томе како појачати контролу и успорити долазак миграната.

На питање да ли ће фондови ЕУ у случају великог таласа миграната према БиХ усмерити средства за спречавање илегалних прелазака, он је нагласио да треба разграничити хуманитарно и безбедносно финансирање.

„Ако желите омогућити безбедност грађана БиХ, онда хуманитарни услови миграната морају бити прихватљиви. То значи да ћете лакше контролисати мигранте, ако остану у БиХ, у центрима уместо у напуштеним зградама где немају ни здравствену контролу“, навео је Ван дер Еверерт.
Што се тиче повећаних европских фондова ради заштите граница, Ван дер Еверерт истиче да постоји спремност да се повећа подршка, али је то питање преговора органа власти у БиХ и ЕУ или других донатора.

Он је указао да постоји спремност међународне заједнице да се побољша систем безбедносног управљања мигрантима, али да је важно да постоји план власти у БиХ у којем ће бити утврђено колико је потребно новца за одређену област.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!