Прочитај ми чланак

Хрвати траже своје народне посланике у Скупштини Србије

0

 

Фото: Танјуг - Окасана Тошкић

Фото: Танјуг – Окасана Тошкић

Он је казао да су саме странке националних мањина сегрегиране, а да „држави одговара да има расцепкано национално-мањинско политичко тело, и да се то недавно догодило и међу војвођанским Мађарима“.

Представник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Иван Ушумовић оценио је Србија морала да спроводи потписане уговоре са суседним државама када је реч о националним мањинама.

– Међудржавни споразум између Хрватске и Србије гарантује једно посланичко место представнику Хрвата у Скупштини Србије. Међутим, ни за ове изборе неће бити промењен изборни закон, а без политичке воље на нивоу државе тај споразум неће бити могуће спровести“ – рекао је Ушумовић.

Представник Буњевачког националног савета Мирко Бајић рекао је да би постојање странака националних мањина требао да буде први корак ка њиховој интеграцији у друштво кроз сарадњу са већинским странкама.

Представник Демократске странке војвођанских Мађара Чаба Шепшеи рекао је да је политика Србије према националним мањинама „увек била иста: асимилација“.

– Сталан пад броја припадника националних мањина говори сам за себе о политици ове државе према том питању – казао је Шепшеи.

(Курир)