Прочитај ми чланак

ХОЧЕВАР: Било би добро да се Католичка црква укључи у дијалог о Косову

0

Београдски надбискуп Станислав Хочевар изјавио је да верници римокатоличке вероисповести на Косову имају пуно проблема, посебно са исељавањем и оценио да би било добро да се Католичка црква укључи у дијалог о будућности Косова.

Хочевар је рекао да су актуелне трговинске баријере веома опасне и да воде новој гетоизацији и новим конфликтима.

„ЕУ би морала чвршће да се заложи ка отварању овог простора. Радују ме добри односи између српске цркве и наше бискупије на Косову. Добро би било да се и Католичка црква укључи у дијалог о будућности КиМ“, оценио је он.

Додао је да су проблеми римокатоличких верника били једини разлог за оснивање посебне бискупије, иако Света столица не признаје Косово као државу.

„Оснивање бискупије корисно је и за Србију, јер што је на Косову мање католика, мање и спремности за дијалог“, рекао је Хочевар.

Говорећи о ситуацији у Београдској надбискупији и њеним верницима, Хочевар је казао да је највећи проблем одлазак младих у матичне земље, али и то што нема могућности за теолошко школовање и помака у реституцији имовине. Он је казао и да је снага Србије у њеном положају између Истока и Запада и да би из конфликта требала да стоври нове могућности и сарадња.

„Србија уколико обезбеди дијалог у интеграном смислу и буде окренута европеизацији и заузимању свог места у ЕУ, могла би да има важно место међу челним европским државама“, рекао је београдски надбискуп.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!