ХОЋЕ ДА ЗАБРАНЕ ПРИЧЕСТ? Полемика власти и Синода због литургије и коронавируса

0

Шта ће по овом питању урадити Србија остаје да се види у наредном периоду, а у Грчкој су представници власти дали препоруку људима да се не причешћују и да избегавају масовна окупљања каква је литургија.

Национална комисија Грчке за јавно здравство је вечерас одговорила на данашњу категоричну тврдњу Сталног Светог синода Грчке православне цркве да се „ниједна болест не преноси светим причешћем“.

 

 

 

О томе се у Грчкој данима води јавна полемика, односно о томе да ли је због епидемије коронавируса безбедно ићи на скупове у црквама, а дебата се данас само разгорела због саопштења Синода чија је намера била супротна, да догматски умири.

Синод је нагласио да они који долазе у цркве „у страху Божјем, у вери и љубави“ и „апсолутно слободно без икакве присиле, повезују причешћем Христово тело и крв“, односно хлебом и вином које им свештеник ставља у уста, добијају „лек бесмртности, опраштање грехова и вечни живот“.

Медјутим, експерти Комисије Грчке за јавно здравство су саопштили да се „вирус преноси пљувачком и преноси се кашичицом“, те и причешћем, и апеловали на људе да избегавају јавна окупљања – укључујуц́и и цркве.

Ипак, експерти су додали да не могу да се мешају у питања верске слободе и веровања.

То је саопштено после редовног поподневног брифинга министра здравља Василиса Кикиљаса и портпарола Министарства, специјалисте за заразне болести Сотириса Циодраса.

Министар је саопштио да се у Грчкој појавило још 11 заражених, те је укупан број потврдјених случајева скочио на 84, од чега је чак 56 из само једне групе грчких ходочасника који су били на хришћанским местима у Јерусалиму.

Позвао је градјане, нарочито осетљивог здравља и старије од 70 година, као и све који имају симптоме грипа, да не излазе из кућа.

Министар Кикиљас је рекао и да се болест „нагло шири“ и да су наредна два месеца „кључна“ за ток епидемије.

Специјалиста за заразне болести Циодрас је рекао да стручњаке забрињавају „случајеви-усамљеници“ – обољевање од корона вируса четворо људи у Атини који потврдјено нити су путовали у подручја жаришта болести, нити су били у контакту са било ким болесним, те се не зна како су се заразили.

Од коронавируса су у Грчкој оболели и мушкарци и жене, и ђаци и старци, а и један службеник Амбасаде Израела која је због тога од данас затворена на две недеље, док је затворен и низ грчких школа и јавних служби и других установа, а масовни скупови су отказани.

Данас је објављен видео-снимак како бивши митрополит Калаврите и Егилије, Амвросиос, саветује да и за коронавирус „света водица“ представља „вечни и недодирљиви лек“.

Владика је верницима препоручио у говору у једном манастиру: „Потрудите се да нађете боцу, напуните је Светом водицом и не бојте се, ако вам је мало, добићете још. Користите је тако што ћете је прскати по себи, сипати у уста и по рукама, а ако се бојите да ћете се заразити и разболети, притом понављајте: ‘Господе Исусе Христе, смилуј се мени!’. То је вечни и неуништив лек: Света водица“.

И Синод Грчке православне цркве у борби против корона вируса

Стални Свети синод Грчке православне цркве данас се саветима верницима укључио у борбу против корона вируса, али је упоредо саопштио да се „ниједна болест не преноси светим причешћем“.

Синод је најавио поделу брошура у црквама и објавио „Препоруке верницима“ с позивом да „предузму све неопходне мере које препоруче надлежне државне власти, у циљу спречавања ширења вируса“.

Те мере су: редовно и темељно прање руку сапуном, употреба алкохолних антисептика, држање дистанце од свих који имају симптоме, пажљиво чишц́ење површина и „правилно проветравање“ цркава.

Пета препорука је да они са симптомима болести, као и они из здравствено ризичних група: са респираторним проблемима или дијабетесом или кардиоваскуларним болестима, као и имуносупресивни, „треба да привремено избегавају излажење из својих кућа ако није апсолутно неизбежно, и да још више пазе на детаљну личну хигијену и чистоц́у, да избегавају места масовног окупљања, као и загрљаје и пољупце, ради заштите здравља себе и своје брац́е“.

Свако ко примети да има симптоме обољевања, треба да се јави на телефон 1135, која 24 сата даје информације о новом корона вирусу указао је Синод Грчке православне цркве.

Синод је већи део данашњег саопштења посветио позиву „свим верницима и свештеницима да појачају своје молитве како би спречили ширење коронавируса“ и уз то „јасно ставио до знања да Света причест не може бити узрок преношења болести“.

О томе се у саопштењу каже да „за чланове Цркве, присуствовање божјој захвалности и причешче из заједничког Пехара живота, наравно не могу бити узрок преношења болести, јер верници свих епоха знају да похадјање Божанског заједништва, чак и у време пандемије, представља, с једне стране, опипљиву афирмацију самопредавања Живом Богу, а с друге, представља спокојну манифестацију љубави која прожима све људско, а можда и израз оправданог страха“.

Уз извод из Јевандјеља по Јовану: „Страх не постоји у љубави, а савршена љубав одагнава страх“, Синод поручује да „чланови Цркве знају да је заједништво, односно повезаност, плод љубави и достизања слободе управо зато што игнорише сумњу, уздржаност, страховања“.

Са сасвим супротне стране стижу јавне расправе последњих дана, измедју осталог и о могуц́ој забрани литургија и причешћа, оценио је Синод на данашњем заседању.

Тако, наводи Синод, за „оне који приступају долазећи (у цркве) из страха од Бога, као и из вере и љубави, и апсолутно ослобођени било какве присиле, причешће, повезујући Христово тело и крв, постаје лек бесмртности, за опроштење грехова и за вечни живот“.

Одбацујући „гласине“ према којима због епидемије не треба ићи ни у цркве, Синод оцењује да „од учесника јавног дијалога о томе, верници заслужују бар поштовање према вери и њиховом избору да воле без страха и несигурности“.

Стални Свети синод ипак закључује да тим својим ставом Грчка православна црква „не осуђује никога ко страхује и брине“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!