Хиљаде људи на антивладиним протестима у Љубљани: Хтели да уђу у скупштину! ВИДЕО

0

Словеначка полиција привела је синоћ и казнила седам демонстраната након антивладиних протеста више хиљада људи пред парламентом.

Како је наведено у саопштењу полиције, седам особа је приведено у полицијску станицу и кажњене су новчано казне због кршења јавног реда и мира, преноси Хина. Након тога они су пуштени, а полиција наставља да прикупља обавештења да ли је приликом демонстрација пред парламентом било и кривичних дела.

Према наводима полиције, до инцидента је дошло синоћ око 20 сати, када је више демонстраната окупљених у центру града покушало да сруши ограду испред парламента и оглушило се о упозорења полиције која их је спречавала да дођу до зграде.

Полиција процењује да је на јучерашњим демонстрацијама учестовало око 5 хиљада људи, док су невладине организације и различите групе које траже оставку владе процениле да их је било двоструко више.

Премијер Јанез Јанша више пута је рекао да протесте против његове владе организују „екстремне“ групе левице и групе које наводно тихо подржава и парламентарна левица, са циљем дестабилизације његове коалиционе владе.

Демонстранти организовани прекореко друштвених мрежа Јаншину владу оптужују за десни екстремизам, ширење говора мржње, нападе на слободу новинарства, угрожавање еколошких и демократских стандарда.

Критике се односе и на наводне грешке током епидемије ковида-19, приликом набавке медицинске опреме преко посредника, али влада их одбија као неутемељене и политички мотивисане.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!