Прочитај ми чланак

Херцеговина тражи проглашење стања природне катастрофе

0

Кризни штаб Министарства здравства, рада и социјалне заштите Херцеговачко-неретванског кантона Федерације БиХ због погоршане епидемиолошке ситуације прузроковане коронавирусом данас је затражио проглашење природне и друге катастрофе на том подручју.

На данашњој седници у Мостару закључено је евидентно кршење и непоштовање прописаних мера и препорука Кризног штаба Федералног министарства здравства и Кризног штаба министарства здравства, рада и социјалне заштите ХНК, преноси портал Кликс.

 

 

Истакнуто је да је надзор надлежних тела и инспекција над поштовањем наложених мера и препорука у потпуности изостао.

“Уважавајући наведено, Кризни штаб министарства здравства, рада и социјалне заштите ХНК тражи проглашење стања природне и друге катастрофе због погоршане епидемиолошке ситуације проузроковане ширењем болести ковид-19 у Херцеговачко-неретванском Кантону”, каже се у саопштењу.

Стварни приказ Старог Града у Мостару (Фото: Р. Д./Klix.ba)

Иначе, Херцегбосански кантон Федерације БиХ са седиштем у Ливну још 22. августа је привремено потпуно забранио свадбе и све друге прославе, као и рад ноћних клубова како би се сузбило ширење коронавируса.

Према саопштењу Кризног штаба кантона, због погоршане епидемиолошке ситуације забрањено је одржавање свадби и свих других прослава будући да, како се показало, представљају највећи извор заразе..

Том наредбом забрањује се окупљање више од пет лица на свим отвореним и полузатвореним површинама на подручју Кантона, осим за сахране, где је дозвољено присуство најужем кругу породице, али не више од 30 лица.

За непоштовање ове наредбе предвиђене су новчане казне, а за њено спровођење задужују се МУП и Управа за инспекцијске послове Ливањског кантона.