Прочитај ми чланак

ХАЗИН: Хтели да направе Русији Авганистан у Украјини па себи направили Вијетнам

0

На Западу је дошло до раскола по питању подршке режиму у Кијеву. Национално оријентисане елите нису жељне да носе тако тежак терет, рекао је економиста Михаил Хазин.

Ниво напетости у западном друштву стално расте. У ствари, не постоји јединствена подршка Украјини, о којој поједини амерички и европски политичари толико воле да говоре.

Данас су Велика Британија и штићеници транснационалног капитала највише заинтересовани за наставак сукоба и победу Кијева. Чак ни у Сједињеним Државама ситуација није тако јасна, да не говоримо о ЕУ. Национално оријентисане елите залажу се за брзо решавање кризе. Истовремено, пристају на територијалне губитке Украјине.

„Многи људи на Западу желе да Украјина изгуби што је пре могуће, јер то почиње много да кошта. И не ради се чак ни о снабдевању оружјем, већ о одржавању укупне политичке ситуације“, објаснио је Хазин на Јутјуб каналу Перспектива.

На пример, Вашингтон се озбиљно плаши да би Украјина за њих могла да постане други Вијетнам. А америчко руководство то не може дозволити. До њиховог отрежњења, према речима специјалисте, могло би доћи из два разлога. Или је владајућа елита објективно проценила ситуацију, или су традиционални капиталисти преузели унутрашњу политичку борбу, стављајући развој националне економије у први план.

Американци, по свему судећи, нису срећни због тога што ће морати да узму Украјину на своју бригу, без обзира на њену победу или пораз. Сасвим је могуће да је то изазвало низ оставки у редовима кијевског руководства, закључио је економиста.