Прочитај ми чланак

ХАОС У ГРЧКОЈ однео још једну жртву, девојчица из Србије добро

0

Најмање седам људи, укључујући шест туриста, страдало је када је насилна, краткотрајна олуја погодила северну Грчку, јавља Ројтерс.

Олуја која је током ноћи обарала дрвеће и рушила кровове и правила хаос дуж грчке обале „донела“ је и више од стотину повређених.

Ветрови снаге изнад 100 км/х пријављени су на полуострву Халкидики, популарном међу српским туристима.

Према првим информацијама полиције, погинуло је двоје старијих туриста из Чешке, жена и осмогодишњи дечак из Румуније, мушкарац и дечак из Русије. Ројтерс сада преноси и да је седмо, неидентификовано тело пронађено је у мору.

Истовремено, конзул Србије у Солуну Драгана Глишић рекла је данас за Тањуг да девојчица из Србије повређена у јаком невремену на Халкидикију није животно угрожена. Глишић је рекла да се отац јавио конзулату и рекао да је девојчица добро и да планирају што пре да крену кући, у Србију.

Како је истакла, успостављена је струја и телефонске везе које су биле у прекиду на Халкидикију.

Грчки медији раније данас пренели су да је у олуји на Халкидикију повређена, између осталих, и 13-годишња девојчица из Србије, која је примљена у солунску болницу „Гениматас“.

Раније данас Глишић је за Тањуг изјавила да је конзулату из болнице у Неа Мудањи потврђено да је шесторо српских држављана, који су ту примљени због лакших повреда задобијених у великом невремену, данас пуштено из болнице.

Они су задобили лакше повреде у великом невремену на овом грчком полуострву.

„Пуштени су сви, имали су лакше повреде, огреботине, нико није задржан“, казала је Глишићева.

Она је додала да српска држављанка, која је из Ставроса у несвесном стању превезена у болницу у Солуну, није повређена у синоћњем невремену и њено хоспитализовање није имало везе с тим.

У вези с информацијом грчких медија да је у невремену које је погодило Халкидики повредјена и 13-годишња девојчица из Србије, која је примљена у солунску болницу „Гениматас“, Глишићева је рекла да конзулат о томе није обавештен и вероватно ни неће, ако се родитељи већ налазе поред малолетног лица о којем болница не објављује податке.

Она је навела да још увек нико од српских туриста није контактирао конзулат. „То што се нико није јављао не значи ништа, пошто знамо да су интернет и телефонске везе у прекиду“, рекла је Глишићева.

Она је навела да је конзулат од Службе цивилне заштите Халкидикија, који су се од свих служби једини јавили на позиве, добио најновије информације.

„Сада су сви путеви к овом полуострву, односно Касандри и Ситонији отворени за саобраћај, на ‘првом прсту’ Касандри струја је тренутно у прекиду, као и телефонске и интернет везе, а нормализација се очекује до краја данашњег дана. Постоји забрана кретања моторних возила само у брдским пределима“, казала је Глишићева и додала да ће ове информације бити постављене и на сајт конзулата.

Глишићева је раније Тањугу рекла да је на Халкидикију уведено ванредно стање које ће трајати до вечерас, за када се најављује нови талас невремена блажег интензитета у том делу Грчке. „Грчки ватрогасци, војска и служба цивилне заштите су на терену, у Неа Мудањи је нови министар цивилне заштите Михалис Хрисохоидис“, навела је Глишићева.

Грчки медији објавили су да је у солунску болницу „Гениматас“ примљено петоро деце повређене у невремену, међу којима је и девојчица из Србије, а нико није у животној опасности.

Наводи се да су деца, узраста од 3,5 до 13 година, пребачена у болницу током ноћи из места Флогита и Неа Плаја, преноси тхестивал.гр. „Ту су четири девојчице и један дечак који су повређени, али нису у опасности. Једно дете имало је повреде главе због којих је била неопходна операција, хоспитализовано је и није у опасности. Ради се о деци чије су породице из Грчке и из иностранства, а боравили су ту као туристи. Једна од девојчица, која има 13 година, српска је држављанка, а остала деца су Грци“, речено је у тој болници.

У снажном невремену на Халкидикију најмање шест особа, медју којима двоје деце, је погинуло а више од 100 повређено. Према првим информацијама полиције, погинуло је двоје старијих туриста из Чешке, жена и осмогодишњи дечак из Румуније, мушкарац и дечак из Русије.