Прочитај ми чланак

Хандке: Страшан рат на Балкану донео је и нешто добро – прочитао сам Андрића…

0

Страшни ратови који су се догодили на Балкану, ма колико то апсурдно звучало, донели су и нешто добро. Први пут сам у животу од речи до речи ишчитао дела Иве Андрића, рекао је нобеловац Петер Хандке током доделе „Велике награде Иве Андрића“ у Андрићграду.

Добитник Нобелове награде за књижевност и „Велике награде Иво Андрић“ Петер Хандке истакао је да „литература има јаку везу с инатом и бесом, али никада с мржњом и то је велика разлика“.

© Фото : РТРС

Према његовим речима, Иво Андрић је можда последњи писац из 20. века са епском енергијом Балзака и Флобера, а можда и Стендала.

„Андрић је имао то нешто Стендалово, јако и моћно, али ипак нежно. Он је био као мало дете, и несрећно, поготово ноћу…“, рекао је Хандке.

Он је исказао захвалност и књижевним великанима попут Меше Селимовића, Милоша Црњанског…

„Убеђен сам да без обзира на све наше разлике, били ми Срби, православци, хришћани или муслимани, веома је важно да култура, књижевност, боје, тонови, музика споје и спајају људе. Ја и даље тврдим да и људи који живе на Косову и Метохији, који живе у БиХ и другим деловима региона треба да нађу нешто што их спаја и да разговарају“, поручио је Хандке из Андрићграда.
Он је навео да је раније долазио на море у бившу Југославију, а да је захваљујући „том ужасу“ ушао и у унутрашњост, где нема мора, али постоје реке попут Дрине и град Вишеград, преноси РТРС.

Хандкеу је, поред „Велике награде Иве Андрића“, уручен и почасни докторат Универзитета у Источном Сарајеву, те повеља општине Вишеград.

„У име 9.000 студената, свих запослених на Универзитету честитам на признању. Хвала Вам за истину коју сте изговорили о нашем српском народу. Желимо Вам добро здравље и још много добрих књига“, рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, објавила је РТРС.

Претходно је у Бањалуци нобеловцу Петеру Хандкеу председница Републике Српске Жељка Цвијановић уручила Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.