Прочитај ми чланак

ГОРАН ШАРИЋ О ПРИСВАЈАЊУ ТЕСЛЕ: И мој је деда рођен у њиви, па није био кромпир

0

ХРВАТСКИ католички теолог и историчар Горан Шарић објавио је на свом фејсбук налогу опширни текст о присвајању Николе Тесле од стране хрватских власти.

Шарић се на почетку текста запитао какве везе Тесла има са Србијом, и може ли Тесла просветлити нас као што је осветлио свет?

– „Тесла са Србијом има везе као и Брус Ли.“ – рекао је хрватски председник Милановић, а министар спољних послова Грлић-Радман, иначе син комунистичког олигарха и тајкуна, који се жали да је у комунизму лоше живео, каже да не зна какве везе Тесла има са Србијом – пише Шарић.

Хрватски историчар потом пита, да ако не знају какве везе Тесла има са Србијом, знају ли можда зашто су усташе од 1941. до 1945. поклале преко 100 његових ближих и даљих рођака?

– Зашто су последње Тесле протеране 1995. у Србију, што их нису терали у Кину? Зашто су му 1992. срушили споменик у Госпићу? И зашто грађани Госпића у анкети двадесет година касније нису били за повратак споменика Тесли (него је тамо фонтана посвећена „Вили Велебита“, песми коју је написао један други Србин, Данило Медић)? Кад бих хтео бити као Милановић, могао бих питати: какве везе Тесла има са Хрватском? Родио се и крапински прачовек на простору данашње Хрватске, па није Хрват. Родила је и моја прабаба мог деду у пољу, па се никад није изјаснио као кромпир. Тесла се родио у Војној Крајини, административној јединици у којој су његови сународници, Срби, имали одређени вид аутономије, потврђен бројним документима, међу осталим и „Српским статутима“ („Статута Валахорум“). Проћи ће готово цело столеће пре него одлукама АВНОЈ-а настане Хрватска, коју су стварали хрватски Срби у редовима партизана у јеку највећег усташког геноцида над Србима – пише хрватски теолог и историчар.

Он каже да би било нормално да се Хрвати поносе Теслом да није било геноцида и етничког чишћења Теслиног народа и родбине у Хрватској.

– Али, како су ти злочини дубоко узнемирујућа стварност, онда свака прича о Теслином пореклу мора почети са тим. Без обзира на све, добро је да се Хрвати поносе Теслом, али би било добро и да се стиде што у Смиљану више нема његових рођака. Међутим, једно је бити поносан на сваког човека који се родио на подручју данашње Хрватске, а друго је негирати национално порекло тог човека – истиче он.

Шарић наводи и да је сваки Србин рођен у Хрватској на неки начин – политички, менталитетом, социолошки, културолошки, идентитетски близак Хрватима, као што је и сваки Хрват рођен у Србији, можда више Србин него Хрват.

– Милановић, информишући се очигледно на интернету, понавља старе пароле са усташких портала, како је Тесла једном у животу био у Србији. Теслини рођаци који су 1941. страдали у усташком геноциду нису у Србији били ни тај један пут, па су убијени само зато што су били Срби. Колико пута Србин мора отићи у Србију да би постао Србин? Кад неком политичару у СДП-овој влади пронађу прабабу Српкињу, онда усташија виче: „Срби владају нама“. А кад се најбољим хрватским фудбалерима мајке зову Рада и Боја, онда нико не каже: „Срби су нам донијели сребро из Русије“. Другим речима, кад су Срби из Хрватске успешни спортисти или научници онда самим тим постају Хрвати, али ако су министри у СДП-овој влади, онда су Срби. Србин није онај ко се родио у Србији, него онај ко прихвата српски духовни код; косовски завет, светосавље и ћирилицу, а на томе је Тесла одхрањен једнако као и на мајчином млијеку – истакао је Шарић.

Он ипак наводи да је боље да на хрватском новцу буде Тесла него Туђман, и примећује одређене покушаје деусташизације хрватског друштва под утицајем Андреја Пленковића. Шарић такође наводи да му је жао што ми у 21. веку и даље расправљамо о националности Николе Тесле, и да му је драго што га је Хрватска одабрала за кованицу, без обзира на провокације које долазе од стране Милановића и Грлића Радмана.

– Са данашњом Србијом, Хрватском или Америком Тесла има мало везе, јер сигурно није изумео струју да би ми преко ње гледали „Задругу“ и гузицу Ким Кардашиан. Желим веровати да ће барем Србија и Хрватска једном изгледати онако како их је Тесла замишљао, ако већ не западна цивилизација – закључио је Шарић, са жељом да светлост великог научника осветли и усијане балканске главе.