Прочитај ми чланак

ГОРАН ШАРИЋ: Илири су Срби; Југославију разбили ЦИА и домаћа УДБА

0

Трибина „Време Илира” одржана је у уторак 10. децембра у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Предавач је био Горан Шарић, католички теолог и историчар. Модератор је био Жељко Ињац, главни уредник сајта „Видовдан“.

На почетку свог обраћања многобројним посетиоцима које је ова тема заинтересовала упркос целопоподневној киши у Новом Саду, Шарић се захвалио на позиву директору КЦНС Бојану Панаотовићу који је, како је нагласио, човек са ентузијазмом какав се ретко виђа.

– Наша вечерашња тема је „Време Илира“. Термин Илири уврежен је у науци и историографији, а говоримо о становницима Балкана који су овде живели негде две хиљаде година пре нове ере, па све до седмог века – казао је Шарић.

– Илири су – додао је у наставку – своје колоније имали чак и у Италији. Та света земља Илира ширила се од Алпа до Јадрана, од Црног мора до Карпата. Илири су били ратници и уметници, свештеници, хероји и мученици, спортисти и били су – Срби.

Предавач се, затим, осврнуо на распад Југославије наводећи да су ту државу растурили центри моћи из САД, Запада, Ватикана и Немачке, али не без наше помоћи. Домаће удбашко-партијске структуре биле су заврбоване од стране ЦИА, Американаца и Енглеза.

Шарић је подсетио на речи последњег премијера Југославије, Анте Марковића, који је рекао да ћемо заблуде плаћати сиромаштвом, тровањем духа и положајем далеке периферије у Европи.

-Наш заједнички проблем није само то што смо на периферији Европе, него зато што нам „гурају“ мигранте. Мигрантска криза је нешто на шта нисмо рачунали, а што нас је задесило. Ако се не будемо ујединили, не у државну заједницу, него да заједно бранимо своје интересе, нећемо добро проћи – нагласио је Шарић.

Он је, затим, навео да смо ми овде у Подунављу „дали неколико Тесли, пре овог последњег Тесле“. Први „Тесла“ био је онај који се досетио да ђубри земљу, други је измислио точак, јер први точак у свету нађен је код Љубљане. Трећи „Тесла“ је онај који је исцедио метал из камена и онај који је измислио календар – српски дар човечанству. Пети „Тесла“ је измислио писмо, а Винча јесте имала писмо.

Предавач се осврнуо и на Косово и Метохију, износећи став да не треба пристати ни на какву поделу те територије. Подсетио је да пре неколико година нико није могао да замисли да ће 17 земаља повући признање Косова, а сада постоје такве најаве чак и из Италије.

На крају, Шарић је поручио да нико никада није добио битку тако што се повукао, те да Србија не треба да се повлачи, јер има другу шансу.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!