Прочитај ми чланак

Гиљотина на ВМА

0

Вест гласи: Троје начелника са Војно медицинске академије је смењено пре три дана. Решења о смени уручена су начелнику Института за медицинска истраживања проф. др сц. мед. Данилу Војводићу, начелнику Клинике за ургентну интерну медицину проф. др Слободану Обрадовићу и начелници Клинике за кожне и полне болести проф. др сц. мед. Лидији Кандолф Секуловић. Незванично се прича да је још четворо њихових колега задесила слична судбина.

Нису добро обављали руководећи посао? Направили су неку лекарску грешку? На њих су се жалили пацијенти и колеге? Проневерили су нешто? Нису довољно стручни или, не дај боже, имају лажне дипломе? Ништа од свега.

Званично објашњење, тим поводом, Министарства одбране под чијом надлежношћу је ова престижна медицинска установа, пак, гласи: у целокупном војном здравству су у току организацијске промене у складу са потребама Војске, војних и цивилних пацијената, а у оквиру којих ће бити извршена бројна померања кадра. Објашњено је још да је “распоређивање и избор кадра унутрашње питање система, руковођења и командовања и засновано је искључиво на потребама службе. На то нису и неће утицати писања медија, којима остављамо право да се баве политиком”.

Сад нам је лакше. Значи, у питању је “померање кадра”, “потребе Војске”, “редовно распоређивање”, “кадровска реорганизација” – све саме исправне и по „пеесу“ радње, а неверним Томама и широј јавности се учинило да иза свега стоји нешто што са свим наведеним нема много везе. Нешто што је заличило на кажњавање поменутих начелника, освету, немилосрдну одмазду, мора да су, ипак, негде нешто згрешили. Е, па јесу, згрешили су. Згрешили су што им вратови нису служили само да око њих носе стетоскопе, већ да могу и да их подигну, а заједно са њима и главу, и да, у складу са својим знањем и професионалним калибром, али, пре свега, моралним поривом у себи, реагују на брљотине Кризног штаба и конфузну, често контрадикторну и некомпетентну здравствену политику која је, у неком тренутку, запретила да блокира цео здравствени систем.

Па су свој интегритет заложили, подржавајући отворено писмо које су Влади Србије и осталим надлежним институцијама упутили лекари окупљени у групи “Уједињени против ковида”, њих око 3.000. Биће, дакле, да у том грму лежи зец кога је редов Вулин нањушио, нанишанио и спремио за одстрел у име само једне и врховне закономерности власти чији је војник: непослушност се не толерише, лојалност се награђује; размишљење сопственим мозгом је тежак прекршај за који следује заслужена казна; свако ко подигне глас убудуће ће моћи да прича сам са собом; онај ко подигне главу биће му одсечена.

Јасно, ко дан који никако да се помоли иза ове дуге, ко зна на који рок пролонгиране ноћи, њеног мрака и и припадајућих им тутумрака који под њиховим окриљем ведре и облаче, командују муњама и громовима, кадрирају и господаре, шаљу фермане и плету свилене гајтане, ломе људе и изврћу им животе наопако. Начелници са ВМА пали су као жртве још једне такве офанзиве а “померање кадра” и “редовно распоређивање” само су формално покриће, кукавичко образложење и димна завеса иза које је извршена гиљотина над тим људима. Њима за казну, другима за опомену. Најбоље да све лекаре форматирате по слици и перформансама Наде Мацуре, већ сте на добром путу. Само напредно и слојевито!