Прочитај ми чланак

ГЕНОЦИД БЕЗ КАЗНЕ: За масовне злочине у Олуји, осуђена само једна особа!

0

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица на простору бивше Југославије саопштила је данас, уочи 24. годишњице хрватске војно-полицијске акције "Олуја", да је за "масовне ратне злочине" почињене у тој операцији у Хрватској правоснажно осудјена само једна особа.

© Фото: http://www.veritas.org.rs

 

Наводећи да је у том нападу на Републику Српску Крајину (РСК) убијено 1.834 Срба, нестало њих 1.183 а да је више од 220.000 протерано, из тог удружења су оценили да у Хрватској „не постоји намера да се гоне учиниоци ратних злочина, које су припадници хрватске војске починили над Србима“.

„Налог врховника Хрватске, Фрање Туђмана да се учине такви удари да Срби ‘практично нестану’, припадници хрватске војске су брутално и систематски извршили, убијајући чак и старце и старице који нису хтели да напусте своја вековна огњишта, систематски минирајући и уништавајући напуштене српске куће и инфраструктуру“, стоји у саопштењу.

Подсећа се да су недељама и месецима након званичног завршетка акције „Олуја“, почињени бројни злочини над Србима који нису напуштали своје домове, попут злочина у селима Грубори, Гошићи и Вариводе, где је убијено 22 стараца крајем августа, односно крајем септембра 1995. године.

Акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручја Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица у аутомобилима, камионима, на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију и БиХ.

https://twitter.com/srbininfo/status/1157218424717795328?s=20

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!