Прочитај ми чланак

Где би требало пресећи славски колач – у цркви или код куће? Ако овако урадите…

0

Обележавање крсне славе има посебан значај у животу сваког православног хришћанина. Како славу чине свећа, жито (које се понегде назива и кољиво), вино и славски колач, то су уједно и једине ствари које би требало да се нађу на трпези - све више од тога је у складу са могућностима свечара.

У различитим крајевима Србије важе различити обичаји поводом обележавања крсне славе. Тако негде домаћин одлази у цркву и носи славски колач на освећење и резање, а негде парохијски свештеник долази у дом свечара на дан славе да освешта и пресече колач.

FOTO: Youtube

Свештеник Бранислав Миљковић из Храма Свете Петке у Овчи каже за Она.рс да би било лепо кад би свечари присуствовали литургији на дан славе после освећења и резања колача.

– Најисправније је да свечар дође на сам дан славе у своју парохијску цркву и да донесе славски колач који ће ту бити освештан и пререзан, а онда и да присуствује литургији – каже отац Бранислав.

Нажалост, сведоци смо да већина домаћина која слави славу углавном донесе колач у цркву, сачека да буде обављен обред освећења и резања колача и потом жури кући да обави последње припреме пред долазак гостију.

Понегде, ипак, свечари на дан крсне славе зову парохијског свештеника у свој дом да им увелича најважнији породични дан и да заједно пресеку колач који ће свештеник претходно освештати.

Отац Бранислав каже да то није погрешно, али да ипак на сам дан славе или вече уочи славе могу да се појаве непредвиђене околности које ће свештеника спречити да освећење и резање колача обави у дому свечара.

– Наравно, ако свештеник има времена, може да се договори са својим парохијанима око тога. Али, свештенику може да искрсне и други обред као што је сахрана или парастос, што се не може одложити, па зато није баш згодно очекивати да свештеник сигурно долази у кућу да би освештао и пресекао славски колач. У сваком случају, то није грешка, све је ствар договора између свештеника и парохијана – закључује отац Бранислав.