Прочитај ми чланак

Ево зашто би требало одложити увођење војног рока

0

У последње време опет се говори о увођењу обавезног војног рока (бар на три месеца). У начелу то је добра идеја, али сам у овом тренутку против увођења обавезног војног рока, а ево и зашто.

Не можете дете да препустите било коме. У војсци је толико лош официрски кадар, војска је систем поремећених вредности и поремећених међуљудских односа, да то што је идеја – да младићи излазе из војске као прави мушкарци и бољи људи – не може да се оствари у стварности. Оваква војска, са оваквим официрским кадром, може само да поквари младе људе, или да се разочарају у војску и државу. Војска се из деценије у деценију кварила, па је сад хаварисана. Држава купује нову опрему и ново оружје, али није улагала у људе, није створена позитивна селекција и више нема способних и часних официра у војсци.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Зато се залажем за одлагање увођења обавезног војног рока, све док се из војске не удаље највиши официри и сви начелници у Генералштабу, ВОА и ВБА. Риба од главе смрди. А врх Војске Србије много смрди, не може да се приђе од смрада. Зашто бисте људима који никад не би постали официри да су прошли праве психофизичке тестове дали да обучавају вашу децу? Ко је вршио селекцију тих генерала? То су радили странци, НАТО официри, који су, као и у правосуђу и полицији, стварали негативну селекцију, и поставили најгоре људе на највишим позицијама у држави, као у случају Украјине.

Ово износим на основу сведочења подофицира, професионалних војника и пензионисаних официра које лично познајем, а ту су и сведочења Војног синдиката Србије, док нешто и сами можете да закључите из случајева убиства или погибије војника, као у случајевима Топчидер и Пештер. Дакле, војска (оваква каква је тренутно) не само да може да поквари младог човека, или да од њега направи неког ко ће да мрзи војску и државу, него војска може да вам убије сина, брата или супруга, и затим да од вашег мртвог детета, брата или супруга и од вас (његове породице) прави монструме и будале.

Ако сутра уведу обавезни војни рок, ваше дете ће обучавати људи који су убили Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, ваше дете ће обучавати људи који су одговорни за смрт Дејана Стојковића (да не помињемо ранија убиства и криминал у војсци – нпр. смрт Оливера Потежице, Слађане Станковић и Јовице Степића, убиство Павла Булатовића…).

Нико није одговарао због смрти војника, дакле, убице и одговорни су и даље у војсци. Добро размислите да ли желите да вам такви људи обучавају децу или браћу. И добро размислите да ли бисте се одазвали на позив на мобилизацију ако вас ови што су сад комаданти војске позову.

Да су бољи официри, одмах би подржао увођење обавезног војног рока. Док се не образује нова генерација официра, не уводити обавезни војни рок. Неко мора да објасни народу да Србија тренутно нема војску и да хитно морамо да образујемо нове официре и војску.

Некад је можда имало смисла истицати да у војсци има и поштених официра, да нису сви исти, али данас таквих више нема у војсци, међу највишим официрима и начелницима сви су исти, тј. лоши, недостојни тих положаја или функција.

Исто стање је у правосуђу или у полицији. Међу главним генералима војске и полиције и главним судијама и јавним тужиоцима нема невиних, ни у лакту.

Не можете да победите криминал и корупцију у правосуђу и полицији (то не могу да раде обични грађани) ако прво не очистите војску од лоших официра.

Ако то не можемо сами да урадимо, можда ћемо имати помоћ, кад се заврши специјална војна операција у Украјини…