ЕВО ШТА ЈЕ КРАЉ ПЕТАР поручио војницима пред Колубарску битку!

0

Kralj Petar Karađorđević0

После месеци константних напада далеко јачих Аустроугара, српска војска се нашла на корак од краха – без хране, одеће и обуће, са мало муниције и, што је најгоре, слабог морала.

Агонија је трајала два месеца… у блату, по мразу, снегу и киши… стално на опрезу, стално у рову и под непријатељском паљбом… без сна и одмора… Колубара 1914. године… Ова дирљива прича десила се управо тада.

После месеци константних напада далеко јачих Аустроугара, српска војска се нашла на корак од краха – без хране, одеће и обуће, са мало муниције и, што је најгоре, слабог морала. Аустроугари су стигли до Колубаре, на бечком дрвору већ се славила победа, а светски медији јављали су о пропасти Србије.

А онда је пред Колубарску битку, остарели краљ Петар са оба своја сина сишао у ров. Забележено је да је ово говор који је одржао исцрпљеној и уморној војсци:

„Децо моја!

Ви сте се заклели да браните отаџбину и свога Краља, али ја вас разрешавам заклетве дате мени, јер животи, и ваши и мој, припадају само Србији за коју морамо сада победити или умрети!

Ја сам дошао међу вас да је, са онима који хоће да се боре за њену слободу, одбранимо или погинемо!

Сад је дошло време да ми бранимо своју земљу, њиве, огњишта. Међу вама има и оних који су посустали и зато сваки онај који не може, нека слободно одложи оружје и нека се врати кући, ја му праштам.

Остали, напред!”

Речи народног „краља Пере” одзвањале су много шире од блатњавог рова. И, као у бајци, учиниле су немогуће!

Препорођени војници, одморени у складу са брилијантним планом генерала Мишића, незаустављиво су јурнули на непријатеља и потиснули га доносећи Србији победу о којој се и данас прича у војним школама широм света.

Немачке новине су после Колубарске битке писале:

„Србија је још једном васкрсла из гроба Косова поља и из Колубарског врела црпиће током читавог једног века горду храброст за највеће битке.”

(Дневно/РТС)

Подели:

7 коментара “ЕВО ШТА ЈЕ КРАЉ ПЕТАР поручио војницима пред Колубарску битку!

 1. spira каже:

  То је краљ и човек а не онај испрдак принц Александар који се не уме понашати

  Сви су Срби су волели тог краља

 2. micky каже:

  Ovo su trenutci uzvisenja Srbskog duha. Ovo je inspiracija i svetlost poimanja. I Zivota i smrtiA ovo je i „ono“ zbog cega se ponosim da sam Srbin.

  1. гребић каже:

   Шта ти вреди пријатељу што си поносан Србин кад си једини. Да је Броз ово урадио до сада би било бар 100 коментара и то усхићених.
   Ово је могао урадити само Србин и то Карађорђевић који је био понос сваке војске у којој је био. Витез над витезовима коме нису одолели ни онда моћни Французи па су га одлииковали. Запамтили су га добро Германи од Берлина до Сарајева због чега су и кренули сумануто у најкрвавији рат икад вођен на европском тлу. У том рату је његов народ био достојан његовог јунаштва и славе. О том јунаштву су чули и учили сви народи на свим континентима. Нажалост, део тог народа није га био достојан и тражио је његово свргнуће што је и успео две деценије касније подчинивши се германском преваранту кога су довели на власт некад најчувенијем и најхрабријем народу. Што силна Германија није успела оружјем то он учини подвалом натерујући брата на брата, сина на оца, оца на сина, завивши пола мајки у црно. Од тада се Србин није подигао и остао је подељен за свагда. У Берлину и Бечу треба да му подигну споменике јер један човек уради оно што нису могле две германске царевине.
   Незнам дали ће се Београд икада одужити „свом“ великом краљу, али све док то не учини биће уклет и притиснут са плочом од 12 тона хладног мермера испод које почива ко зна ко и ко зна шта!!!

  2. Тарзан каже:

   Коме да се Србија одужује???
   Овој битанги и издајнику?
   Још гори је од Тита!
   Не заборави да је он доведен на власт по налогу Лондона, због чега је почињен најгнуснији злочин када је побијено стотину чланова династије Обреновић!
   Доведен је на власт да уништи Србију, заједно са фукаром Пашићем и касније са оном бабунчином Александром!
   Ти изроди не заслужују да их ико икада у Србији помене!
   Својим „мудрим“ потезима повели су србску војску и народ кроз албанску голготу, а онда се посрали на србске јунаке и сиротињу која је гинула за слободу србских земаља а не за утапање у наказну ватиканску творевину Југославију!
   Србске јунаке и рањенике су одмах после рата заборавили и обесправили, нити им икакву помоћ давали.
   Брзином светлости се у новој „држави“ распоредише чиновници из Словеније и Хрватске, добише командна места у војсци и институцијама…
   Једним потезом наливпера Срби су изгубили и државу, и власт, и достојанство, изгубили су ратну победу…
   Уништили су нас Карађорђевићи за вјек вјекова, Тито и ови данашњи само су извели завршне радове…
   Нека носе њихове коске из Тополе и Куће цвећа тамо на Брдо код Крања и Брионе, тамо више припадају него Србији.
   Односно Словенци и Хрвати треба вечно да им буду захвални и да их славе, а Срби треба да их се гаде и никада их не спомињу!
   Обреновићи треба да буду достојанствено и уз највеће почасти сахрањени, да се бар мало покаже кајање према невиним жртвама.
   Петар, Пашић и Александар исто су што и Тачи, Тито, Туђман, Алија… и не заслужују никакво поштовање!

  3. лав каже:

   Провокаторе!! Глупости које си извалио су глупости које сам слушао од Хрвата којима су Карађорђевићи трн у оку.Према томе ово ћу тако и схватити јер не верујем да има Срба који оволико мржње могу извалити на династију којој се дивише и на Западу и на Истоку. Знам да вам је ЊЕГОВО ВЕЛИЧАНСТВО КРАЉ СРБИЈЕ ПЕТАР ПРВИ трн у оку јер сте ви само сањали о таквом краљу. И напред написани чланак вам говори о његовој величини, а највише га мрзите јер вас је потукао као псе у Церској и Колубарској битци где сте ви били у огромној већини. Данас у вашој историји пишете како сте ви били жртве Германа у том рату. Што вам је ЛАЖ једина историја? САМИ СЕБЕ СТЕ ДЕМАНТОВАЛИ У ДРУГОМ С. РАТУ када сте правили већа зверства од ваших вечитих ментора.
   Ми знамо и добра и мане наших династија, али се поносимо и са једном и са другом јер су знали да се боре против окупатора, што Хрвати нису никада и били сте вечите слуге. Захваљујући Србима имате државу о којој сте могли само сањати.

  4. spira каже:

   Тарзане врати се у џунглу међу своје.

  5. spira каже:

   потруди се да пишеше ћирилицом . Покажи да си прави Србин

Коментари су затворени.