Прочитај ми чланак

ЕВО КО ЈЕ КРИВ ЗА ПРЕВРТАЊЕ код Аде Циганлије?! Цела Србија расправља о удесу…

0

Жесток судар и превртање код Аде Циганлије изазвао је лавину коментара, а бесни читаоци оптужили су оба возача. Већина се, ипак слаже да су оба возача возила небезбедно, али преовлада мишљење да је главни кривац за несрећу возач белог аутомобила који се нагло престројио.

Подсетимо, на снимку са сигурносних камера види се како плави аутомобил иде десном, жутом, траком у смеру према центру Београда. Процена је да се креће брзином од 75 до 80 км/х. Изненада, бели ауто се престројава у десну траку, плави ауто не може да закочи па долази до судара и превртања.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Саговорник Курира, експерт за саобраћај, сматра да је већинска кривица на белом аутомобилу који је „исекао“ пут и нагло променио смер.

– Овде су оба возача у прекршају, али човек за управљачем белог аутомобила је учинио неколико тешких прекшаја против безбедности саобраћаја. Јасно је да је на семафору треперило зелено светло и да су оба возача додала гас како би прошли што пре. Међутим, возач белог аута је нагло променио траку, иако му је с десне стране наилазило возило. Несумњиво објективна кривица је његова јер је практично ударио директно у ауто поред њега – објашњава стручњак и додаје да су оба возача и прекршају.

– Што се тиче плавог возила он је направио два прекршаја – возио је жутом траком, која овде важи од 0 до 24 сата. Сем тога, очигледно је да се кретао брже од дозвољеног, али је ипак возио у траци без промене смера. Када је реч о другом, белом ауту, он такође има прекршај вожње жутом траком, јер је наставио право да се креће, док је за скретање десно у Радничку улицу бела стрелица, али то није све. Он је прешао и пуну линију, али направио дело против безбедности саобраћаја тако што је непрописно нагло променио смер, иако му је аутомобил наилазио с десне стране. Дакле кривица за удес је његова – објашњава саговорник и додаје да то није све од прекршаја.

– После удара возила и превртања он је наставио право. На снимку се не види да је продужио право, осим ако је стао после неколико секунди. Сигурно је приметио снажан удар у његово возило, али није стао на кочницу. Непружање помоћи возачу после саобраћајне несреће је тешко дело против безбедности саобраћаја – закључује саговорник.

Иначе, Члан 296 Закона о безбедности у саобраћају „Непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди“ прописује следећу санкцију:

Возач моторног возила или другог превозног средства који остави без помоћи лице које је тим превозним средством повређено или чију је повреду тим средством проузроковао, казниће се новчаном казном или затвором до три године. Ако је услед непружања помоћи наступила тешка телесна повреда повређеног лица, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година.