Прочитај ми чланак

Епископ Јоаникије: Изгубили смо поверење, у медицину ушла политика

0

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије оценио је да се изгубило поверење у професионалност и аполитичност надлежних здравствених органа у Црној Гори, задужених за борбу против заразних болести.

„Изгубили смо поверење у ове који нам, сваки дан, саопштавају ове мере, не зато што не поштујемо медицину, поштујемо медицину много, али је у медицину ушла политика. Кажите ми, да ли има иједног који није члан владајуће партије. Па зар у партијама станује знање? Добро би било да је тако, само се учлани у партију и имаш све знање и многи мисле да је то тако, а није тако“, поручио је епископ Јоаникије.

Епископ Јоаникије је, после службе у храму Христовог Рођења у Мојковцу, рекао:

„Да је тамо струка, ослобођена од политике ми бисмо то поштовали, а и овако поштујемо. Поштујемо, јер смо цивилизовани људи, зато што поштујемо и државу и њене наредбе, али држава не поштује сама себе ако у оваквим случајевима треба да се пита политика, а не струка, када видимо оне, који нам прописују ове мере, како агитују, како купују људске душе. Ја то знам, ја сам Епископ овог народа и знам да купују људске душе, како да им верујеш ишта више?“

Сходно томе, додао је владика, не треба никада више дозволити да полицајци стоје пред храмом и легитимишу сваког ко улази у храм.

„То је вид притиска, то је удар на веру и верску слободу. То се нигде у свету не сме чинити“, истакао је епископ Јоаникије.


Указао је на то да су Цркву хтели да оптуже за ширење заразе и поручио да Црква мора да се бори, објавила је епархија будимљанско-никшићка.

„Хтели су да нас оптуже да ми преко причешћа ширимо заразу, па се показало да није тачно. Нећу да говорим о свим детаљима да је то гнусна лаж. Понекад морамо да кажемо и овако оштру реч да знамо где се налазимо. Јесте, има заразе и треба се чувати, треба поштовати медицину, струку и државу, све то треба поштовати, али, нисмо слепци да не видимо шта се ради, да су много злоупотребили и морамо се борити против тих злоупотреба“, навео је епископ Јоаникије.