Прочитај ми чланак

Двор кнеза Милоша Обреновића пропада у буђи! (Фото)

0

Konak kneza Miloša Obrenovića u Gornjoj Crnući

Слике кнеза Милоша, устаника у Такову 1815, као и остала документа с почетка стварања српске државности окачена по зидовима, пуна су буђи и скоро непрепознатљива.

Иако је проглашен за споменик од посебног значаја, Конак кнеза Милоша Обреновића у Горњој Црнући код манастира Враћевшница, у коме је од 1815. до 1818. године била престоница Србије, скоро потпуно је руиниран.

На позив мештана и групе историчара из Горњег Милановца дописник агенције Бета Живко Перишић је посетио то здање које је споља руинирано, а унутра пуно влаге, јер кров на десетак места прокишњава.

Konak-kneza-Milosa-1

Слике кнеза Милоша, устаника у Такову 1815. године и остала документа са почетка стварања српске државности окачена по зидовима пуна су буђи и скоро непрепознатљива.

Повремени посетиоци са неверицом питају да ли је могуће да објекат где је 1818. године донет први буџет Србије и одакле је кнез Милош владао, у таквом стању дочекује 200. годишњицу од почетка Другог српског устанка која се обележава за 15 месеци.

– Радници Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца склонили су силну грађу да не би пропадала, а када пада киша то лије на све стране и срамота ме је када неко дође да ово види – рекао је кустос Добривоје Маринковић.

094-Stan_Knjaza_Milosa_u_Go

Како је изјавио директор Музеја Милош Николић, објекат је у надлежности Завода за заштиту споменика културе и у плану је да се изврши његова санација.

После Другог српског устанка кнез Милош је ту примао српске прваке, управљао државом и живео са породицом, па је на том месту и Милошева супруга, кнегиња Љубица, убила његову љубавницу Петрију. Из Горње Црнуће престоница Србије је премештена у Крагујевац.

(Телеграф, Фото: Музеј рудничко-таковског крај)