Прочитај ми чланак

Двоје мртвих, више од 50 хоспиталованих: Након несреће у Пироту приведен само…

0

Екипа радника из Бугарске претаче амонијак из преврнутог вагона у камионе цистерне, а српска јавност и даље не зна шта се тачно догодило 25. децембра прошле године, када су погинула два човека, а отровано више од 50 становника Пирота и околних места.

Радници из Бугарске и данас претачу амонијак из вагона-цистерне како би уклонили четири вагона који су 25. децембра прошле године исклизнули са пруге и завршили поред Нишаве. У еколошкој катастрофи погинула су два човека, док је више од 50 становника Пирота и околних места морало да затражи помоћ лекара.

Foto: Printscreen/Instagram/192

Иако је прошло више од две недеље од несреће, још нема одговора шта се тачно догодило и ко је крив. Из Основног тужилашва у Пироту су на питање новинара Ненада Пауновића о инциденту одговорили саопштењем у коме се каже да је „покренуло поступк ради утврђивања правнорелевантних чињеница и околности које су од утицаја за утврђивање одговорности и евентуално постојање кривичног дела Тешко дело против опште сигурности“. Такође је наведено да се обаве потребна вештачења као и да ће јавност о резултатима истраге бити „правовремено обавештена“:

За сада је једино познато да су у полицији саслушавани управо пиротски новинар Ненад Пауновић, који је највише и извештавао са терена као и човек кога је Пауновић замолио да му дроном из ваздуха сними место несреће и рад бугарских радника. Пауновић је пиротски новинар који је преко свог сајта плусонлине.рс обавестио српску јавност о катастрофи, и пронашао погинулог турског возача који је промакао полицији.

„Пошао сам за Божић до места несреће, а са мном је пошао и момак који има дрон, како би снимили докле су дошли радови. У једном тренутку је за нама пошао полицајац, кога пре тога нисмо видели. Зауставили смо се када смо га приметили, рекли смо му ко смо и шта радимо. Он нам је рекао да морамо да се вратимо, сео у своја кола и вратио се, а ми смо пошли за њим. Понашао се коректно, али после једног телефонског разговора све се променило. Тражио нам је личне карте, а после смо и приведени у полицијску станицу и саслушао нас је инспектор. Одузет је и дрон, не знам по којој основи. Привели су нас у 11.30, пустили у 15.30, а на крају су ми саопштили да сам саслушан у својству грађанина“, каже Пауновић за портал Нова.

Он је такође доспео у жижу јавности када је министарки за заштиту животне средине Ирени Вујовић, када се појавила у Пироту два дана од катастрофе, поставио неколико питања о акциденту у коме су страдала два човека, што је министарку наљутило и избацило из такта.

За бугарске раднике Пауновић каже да одлично раде, а да је цео поступак отежан јер је амонијак тешко претакати цревима јер су се ледила због ниске температуре на којој се амонијак превози. Њихов циљ је да прво испразне оштећен вагон цистерну, симболичног броја 13, а тек потом да сва четири вагона која су исклизнула, врате на пругу.

Да проблем буде већи, бугарска дизалица која је дошла на интервенцију, такође је исклизнула из шина, али је тај проблем решен и Бугари су наставили са радом.

Свака помоћ је добродошла, али није јасно зашто је употебљена дизалица из Бугарске, а не из Србије. Из предузећа Србија карго, нису одговорили на питања о разлогу доласка бугарске дизалице, као ни да ли наша железница располаже таквом машином. До места несеће може да се стигне пругом и из Ниша, али, из неког разлога, у помоћ су први притекли Бугари.

Несрећа се догодила 25. децембра, а у медијима се прво појавила информација да је у питању камион цистерна, као и да се инцидент догодио на ауто-путу. Тек касније је из Железнице стигло саопштење да су заправо са шина исклизнули вагони цистерне са амонијаком. У том саопштењу је наведено да нема страдалих и повређених у несећи. Ипак, из вагона цистерне која се преврнула и том приликом оштећена, почео је да цури амонијак и да се ствара отровни облак. Прво је било погођено место Сопот које се налази поред самог места несреће, али је отровни облак стигао и до Пирота. Страдао је један становник Сопота који је упозоравао комшије на опасност, као и турски возач камиона који је возилом улетео у отровни облак, изашао из кабине и пао са надвожњака. Више од 50 људи из Сопота и Пирота затражило је лекарску помоћ.

У Пироту је проглашена ванредна ванредна ситуација, а полиција је блокирала пругу и ауто-пут. Због страха да не дође до масовног тровања у Нишу, јер се страховало а је амонијак доспео у Нишаву, привремено је обустављено снабдевање водом једног дела Ниша. Испоставило се да сирене за узбуну у Пироту не раде, тако да су поједини грађани ишли улицама и викали: „Амонијак“ како би упозорили суграђане.