Прочитај ми чланак

Држава пуца по свим шавовима:17 убијених у два дана резултат насиља, ријалитија…

0

Колико нам је још доказа потребно да ова држава пуца по свим шавовима. Колико још деце треба да страда како би се схватило да све ово више нема смисла. У ријалитију имамо људе из различитих слојева друштва - криминалце, маргиналне личности који би да дођу до "лаког новца" и популарности, школоване или не. Слично је и с политичарима – међу њима има оних који су купили своје дипломе или их уопште немају, а поверено им је да воде државу и штите интересе грађана. Нажалост, у већини случајева показало се да углавном штите само своје интересе. Имају ли образа да и сада то ураде?

У основној школи на Врачару у среду око осам часова дошло је до пуцњаве. Дечак седмог разреда је донео пиштољ у школу, из ког је убио радника обезбеђења и осморо ученика, док је шесторо ђака и наставницу историје ранио. Дечак је понео очев пиштољ у школу и почео да пуца. Он је одведен на испитивање у полицијску станицу.

 

Ко је крив? Ријалити највише може да утиче на формирање вредносних система особа које још нису сазреле, односно на млађе особе и на децу, јер се пласирају потпуно погрешне вредности. Међутим, ништа мање негативан утицај немају ни дневници, односно политичко-информативни програм који тренутно постоји. Ако гледамо по вредносном систему које промовишу – говор мржње, агресија, манипулација, лажи – ријалити је у потпуности усклађен с владиним програмима. То нам сервира ова власт.

Учешће малолетника и насиља над њима у ријалити програму отварају питања одговорности пружаоца медијских услуга који укључује децу (дете је свака особа до 18 година) у овај телевизијски формат и питање заштите деце од насиља, њихове безбедности и сигурности као учесника у оваквим програмима.

Крајем априла ове године, родитељи ђака који похађају Основну школу „Ђура Јакшић“ на Канаревом брду су били у шоку након што су сазнали, а потом и видели на друштвеним мрежама да је бивши криминалац и ријалити учесник Кристијан Голубовић снимао спот у тој школи, заједно са члановима хип-хоп групе „Црни Церак“. И, све се смирило. Директорка је остала на свом месту, министар такође.

Деца која то гледају мисле да је то легитимно понашање. Када у школи неки дечак буде малтретирао нечију ћерку, дете је само видело тај образац понашања на телевизији. Насилник није кажњен, чак ће бити награђен. Око те особе ће бити створено оно што маркетиншки стручњаци називају хајп. Она касније иде у нови ријалити. Постаје популарнија. Има више пара. Условно речено, успешнија је. И тиме се намеће насиље као прихватљив образац понашања.

Тај образац и формулу смо добили у случају на Врачару. Колико нам је још доказа потребно да ова држава пуца по свим шавовима. Колико још деце треба да страда како би се схватило да све ово више нема смисла. Нема сумње да смо заказали као друштво. Да ли ће се неко запитати и о таблоидима и њиховој кривици. Они ће наставити да негују свој култ примитивизма, а грађани Србије ће плакати над својим ближњима. Јер, дечак од 14 година не треба да носи пиштољ у школу. Лопта и сличице су за тај узраст. Међутим, култ зла које нам сервирају таблоиди и разне „обојене“ телевизије са државном фреквенцијом, то не дозвољавају.

У ријалитију имамо људе из различитих слојева друштва – криминалце, маргиналне личности који би да дођу до „лаког новца“ и популарности, школоване или не. Слично је и с политичарима – међу њима има оних који су купили своје дипломе или их уопште немају а поверено им је да воде државу и штите интересе грађана. Нажалост, у већини случајева показало се да углавном штите само своје интересе. Имају ли образа да и сада то учине?