Прочитај ми чланак

Држава отима манастиру СПЦ извор воде! Вапај монахиња: „Људи имајте срца!“

0

Влада Србије на чијем челу је тада био актуелни председник Александар Вучић, у септембру 2015. године донела је решење којим се манастиру Света Петка у месту Извор код Параћина одузима парцела на којој се налази манастирски извор воде.

Од тада па до данас, монахиње воде битку са општинским и републичким властима у покушају да сачувају извор воде од којег зависе манастир, Дом за особе са сметњама у развоју и грађани Параћина и Ћуприје. Крајем априла, нашле су се у безизлазној ситуацији због чега су општини Параћин упутиле апел у којем траже да им се не одузима имовина.

Сестринство манастира Свете Петке крајем априла упутило је апел општини Параћин, Управи за урбанизам, финансије, скупштинске и опште послове и Одељењу за урбанизам и имовинско-правне послове у оквиру општине, у ком наводи да нема разлога да се одузима црквено-манастирско имање због извора воде, јер се вода несметано експлоатише већ 50-60 година уназад за два града Параћин и Ћуприју, те се никоме не ускраћује њено коришћење.

Такође, Сестринство у апелу објашњава да је вода неопходна за рад манастира, а поготово што се у оквиру ове задужбине налази Дом за особе ометене у развоју у ком је смештено око 85 корисника.

„Вода је неопходна за живот сестринства у манастиру, за живот штићеница у дому при манастиру, за рад вешернице за дом и манастир, за рад пречистача отпадних вода, за рад манастирске воденице, за стоку и пољопривреду, као и за вернике и туристе који посећују манастир“, пише у апелу Сестринства.

На апел се потписала мајка игуманија Марија. Контактирали смо манастир Свете Петке како бисмо разговарали са њом, али нам је речено да она није ту већ да је у манастиру Раваница пошто је сестринство распоређено у та два манастира. Док је она тамо, у манастиру Свете Петке је мати Гликерија која брине о самом манастиру и о Дому за особе ометене у развоју.

Она није могла званично да нам изнесе више детаља о проблему, осим информације да већ неколико година уназад постоји „борба око извора“.

„Хвала вам што сте нас позвали и што бринете о нама. Многи нас зову и нуде помоћ, чак и адвокати из Београда. Јавила нам се једна госпођа, каже да јој је тешко што се то нама догађа. Она је правник, каже да је боли да све то гледа и да мора да се умеша. Зато јој је мати игуманија послала писмо које су јој послали из општине, да погледа жена и види о чему се ради. Међутим, ништа не знам да вам кажем осим да нам је у среду стигао допис из општине у ком су навели да црквену имовину неће дирати и да је наше само да обезбедимо пролаз до воде“, каже нам мати Гликерија.

Спорна парцела на којој је извор воде води се у катастру на манастир Света Петка. Извор Нове упућен у дешавања око покушаја отимања манастирске земље, наводи да је општина увек имала приступ и пролаз до извора воде те да се грађани Ћуприје и Параћина одувек несметано снабдевају водом са овог извора.

Зато, како каже, није јасно зашто се то наводи као постигнуто решење јер је оно увек постојало.

А шта каже општина?

Поводом апела и целе приче око одузимања црквеног имања са извором воде од стране општине Параћин, контактирали смо председника општине Владимира Милићевића који тврди да је ова ствар потпуно решена у договору са епархијом браничевском, и то онако како је епархији било одговарајуће.

„Та експропијација је покренута још 2016. године. Нисмо је ми покренули. Ми смо сада изузели тај манастирски део, тако да то не узимамо. Послаћу вам сва документа да видите и сами. Манастирско земљиште остаје њима. Сестринство има и воду и све, оне само дају општини Параћин трајну службеност пролаза зато што је то водоизвориште Ћуприје и Параћина. И то никада неће моћи да буде приватно власништво“, каже Милићевић за Нова.рс.

Он је редакцији доставио сагласност владике Игнатија у коме СПЦ даје сагласност општини да на парцелама које је власт планирала да одузме, општина може да користи пролаз до извора воде.

Истовремено, како се види из решења које је донето 8. 5. 2023. године (осам година након одлуке Владе да се имовина манастира одузме) из експропријације се изузимају манастирске парцеле на којима се, између осталог, налази извор воде.

Шта стоји иза покушаја одузимања извора воде
Многи су били заинтересовани за извор воде који се налази на манастирској земљи. Извор Нове открива шта се дешавало пре петнаест година.

„Пре 15 година је један човек предузетник хтео да прави фабрику од воде испред нашег дома. Монахиње су им рекле тада: Људи, имајте срца. Како не гледате неспособне људе, неспособне девојке? Оне ће се узнемирити и то не може да буде испред дома. Монахиње су писале Министарству, али нико није реаговао. Нико не види, не мари и не осећа. Тако је било тада, тако је и сада после 15 година“, наводи наш извор.

Уз манастир је Дом за особе са сметњама у развоју, много жена и деце. О њима воде рачуна монахиње и, како у апелу наводе, без воде је живот у Дому незамислив.

Упркос чињеници да је доведен у питање рад дома, владика епархије Браничевске Игњатије се овим поводом није јавно оглашавао.