Прочитај ми чланак

Дрон вас посматра док лежите на плажи? Не брините, то је грчка држава

0

Парламент Грчке је у марту изгласао нови закон о коришћењу јавне имовине у приобалним подручјима, те је тако на снагу ступила одлука да 50% плажа мора бити јавно.

Ипак, већ је утврђено да многи приватни власници, хотели те ресторани и кафићи ово не поштују. Влада је зато покренула дронове како би проверила да ли се правила поштују. Они дроновима надгледају плаже и утврђују неправилности.

Наиме, након жалби да су приватне компаније преузеле плаже и искључиле јавност, влада је почела да користи дронове како би проверила могуће повреде правила.

Грчко Министарство економије и финансија саопштило је у понедељак да су почеле прве инспекције дроновима ради идентификације повреда правила која регулишу коришћење обале и плажа, укључујући и право јавности на приступ.

„Нова стратегија министарства укључује строга правила и интензивне контроле како би се осигурао слободан приступ грађана плажама, транспарентно коришћење јавне имовине, заштита животне средине, унапређење туристичке понуде и поштовање безбедности купача“, саопштило је Министарство 25. маја.

Први дронови су пуштени 24. маја на плажама у Пефкохорију и Полихрону у региону Халкидики на северу Грчке, где је било много притужби на приступ, рекли су из Министарства.

Поред дронова, користиће и сателитске снимке, сведочења грађана путем бесплатне апликације Моја обала, где могу подносити притужбе, као и инспекције на лицу места које организује министарство у сарадњи са службом за некретнине, независним телом за јавне приходе, полицијом и тужилачким властима и општинама.

Казне почињу од новчаних казни и иду до забране учествовања у процесима доделе концесија, као и суспензије пословања. Казне од 2.000 до 60.000 евра предвиђене су за ометање слободног приступа јавности обали и плажама. За било каква одступања, предвиђене су кривичне санкције.

Подсетимо, грчки парламент је у марту усвојио нови закон о коришћењу јавне имовине на приобалним подручјима. Еколошке невладине организације критиковале су га, тврдећи да омогућава комерцијалну експлоатацију плажа чак и у заштићеним подручјима.

30″Нови закон знатно сужава јавни простор наше обале и не пружа гаранцију заштите осетљивих екосистема и заштите друштава од садашње претње климатске кризе“, рекли су из WWФ Грчка.

Прошле године Грци су изашли на улице тражећи обнову слободног јавног приступа плажама земље, како је гарантовано законом. Велике делове обале заузела су приватна предузећа која нелегално ограничавају приступ плажама и често наплаћују енормне суме за изнајмљивање лежаљки.

Протестни покрет, тзв. „Покрет пешкира“, почео је на острву Родос и проширио се на север земље.

Министарство је успоставило нови поступак за концесије на обалама и плажама путем посебне дигиталне платформе. До 31. маја очекује се да ће све електронске аукције за преко 1.200 концесија бити објављене.