Прочитај ми чланак

Др Петровић: Сукоб између Изреала и Палестине-ко су у овом рату Срби, а ко Албанци

0

О дубини и историјској полеђини сукоба између Израелаца (Јевреја) и Палестинаца (Арапа), др Драган Петровић је посветио као тему у овонедељној емисији.

Територија данашњег Израела и Палестине је током Старог века била колевка јеврејске државе али и поприште освајања више држава и империја.

Јерусалим је био древни јеврејски град, али и простор настанка хришћанства. Долазак Арапа и ислама у VII веку је важна историјска раскрсница.

Пре тога ту је бивствовало Персијско царство, освајања Александра Македонског и епоха Хеленизма, Римско царство и Византија, епоха крсташких ратова. Отоманска империја је укључила ове просторе у свој састав у XVI веку, да би крајем XIX и почетком XX века у позном периоду туске владавине паралелно са јачањем арапског идентитета, простор Блиског истока запоседаван од Британије и Француске.

Након Првог светског рата Палестина и Јордан постају британска мандатна територија, чему треба додати појачано насељавање Јевреја, делом и као последица нацистичких погрома у Европи.

Након Другог светског рата Велика Британија даје независност овом подручју, где се паралелно са формирањем државе Израел одвија ратни сукоб. Поделе територије на израелску и палестинску праћене су ратним сукобима у шта се укључују и околне арапске земље. Израел је углавном био победник у овим јеврејско-арапским сукобима, али се нестабилност у мањем обиму задржала до данашњих дана.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!