ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Како коначно упокојити усташку НДХ?

0

"Хрватске власти никако не успевају да се на прави начин суоче са актуелном појавом и ефектом најтежег десничарског ревизионизма - у Јасеновцу", пише Дојче веле.

3

Фото: facebook.com/Croatia – Није сваки Хрват усташа, али је сваки усташа Хрват…

„Хрватске власти никако не успевају да се на прави начин суоче са актуелном појавом и ефектом најтежег десничарског ревизионизма – у Јасеновцу“, пише Дојче веле.

„Више од месец дана је прошло откако је у градићу Јасеновцу откривена спомен-плоча са уклесаним натписом „За дом – спремни“. Наравно, реч је о усташком поздраву, као и о локацији надомак спомен-подручја некадашњег концентрационог логора из доба НДХ.

Споменик који већ данима изазива јавну дискусију, подигли су ветерани ХОС-а за 11 припадника своје јединице погинулих на јасеновачком подручју у ратним окршајима од 1991. до 1995.г. Али, чини се да се, према свим реакцијама, тај камени спомен претвара првенствено у посвету наведеном старом озлоглашеном поздраву, наводи ДW у тексту ‘Како упокојити НДХ’?“

Главно питање које неугодно одзвања Хрватском гласи: како је било могуће да тај поклич осване баш тамо где су његови поклоници, хрватски следбеници фашиста и нациста, побили највише људи, махом цивила – Срба, Јевреја, Рома, па и Хрвата антифашиста и комуниста?

„Преко 80.000 жртава усташког конц-логора поименце је набројано по стакленим таблама јасеновачког музеја у сенци монументалног Каменог цвета Богдана Богдановића. Логорски комплекс пружао се дуж леве обале Саве, до Старе Градишке, а и на другу, босанско-херцеговачку страну. „

Али одговор на горње питање, пише ДW, можда ваља тражити у проширењу енигме, будући да су се пре Јасеновца слични натписи појавили на многим другим местима у Хрватској, у разним облицима. Може се дефинитивно рећи да хрватске власти генерално избегавају суочавање с тим проблемом који би, у противном, могао доста једноставно да се рашчисти.

Усташке ознаке су забрањене по неколико прекршајних закона и све пропратне контроверзе не би требало да представљају тако велику практичну потешкоћу, само кад би било оне фамозне политичке воље за хватање укоштац са властитим срамотама.

У ишчекивању даљег (не)реаговања хрватских власти поводом јасеновачког и сличних примера политичке клопке, пише Дојче веле, вреди истаћи поучни другачији случај са хрватским правосуђем које је пролетос уважило мишљење државног тужилаштва о испаду фудбалског репрезентативца Джоа Шимунића. Он је крајем 2013. године анимирао трибине на стадиону у Максимиру, више пута извикујући у микрофон „За дом“, а велики број навијача узвраћао му је са „Спремни“.

„Тужилаштво је уложило жалбу на решење првостепеног суда због сувише ниске новчане казне, а виша правосудна инстанца потом је уважила став да је Шимунић „био свестан да узвик ’За дом’, уз отпоздрав ’Спремни’, симболизује званични поздрав за време тоталитарног режима НДХ, односно да као такав представља манифестацију расистичке идеологије, презир према другим људима због њихове верске и етничке припадности, као и тривијализацију жртава злочина против човечности“, закључује DW.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!