Прочитај ми чланак

ДОГОВОРИЛИ СЕ Вучић и патријарх: Обратили се јавности заједничким саопштењем

0

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са патријархом српским Иринејем о актуелној ситуацији изазваној коронавирусом, као и о молби Синода Српске православне цркве да у недељу на Ускрс буде укинта мера забране кретања од пет до десет сати, како би верници могли да дођу на литургију.

Међутим, та молба није услишена, председник Србије је нешто раније данас саопштио да ће замолити патријарха да литургија буде одржана без верника, а да ће заиста бити тако, постало је јасно након телефонског разговора.

(Фото: Јутјуб)

Постигнут је договор Вучића и Иринеја, након чега су се обратили јавности заједничким саопштењем, које преносимо у целости:

„Председник Вучић је истакао да разуме потребу народа и цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, за коју је Свети Синод брижно и очински се старајући за своје вернике замолио државни врх. Ипак, због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мере и упутства која налаже струка, нисмо у могућности да укинемо забрану кретања током трајања полицијског часа.

Његова Светост патријарх Иринеј је приметио да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу српске цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и цркве и државе. СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе, већ најдобронамерније препоруке за добробит верника свих традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији.

Председник Вучић је изразио уверење да ће СПЦ тако поступати и убудуће, и на тај начин наставити да учествује у борби против ове светске пошасти. Председник је искористио прилику да се захвали српској цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз уверење да ћемо јединствени изаћи из ове борбе као победници. Надајући се разумевању СПЦ и верујућег народа председник Вучић је Његовој Светости и верном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом – Христос васкрсе!“, наводи се у заједничком саопштењу.