Прочитај ми чланак

Дијани Хркаловић продужен притвор још 30 дана

0

Специјални суд у Београду продужио је притвор за још 30 дана бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, оптуженој за трговину утицајем. Притвор јој је продужен због опасности од бекства, речено је у суду. На ову одлуку суда она има право жалбе.

Хркаловић је ухапшена 15. октобра и у притвору је била до 10. децембра, када јој је био укинут одлуком Специјалног суда, након што је тужилаштво поднело оптужни предлог против ње.

Dijana Hrkalović

Тужилаштво се жалило на ту одлуку, па јој је притвор поново одређен 14 дана касније, 24. децембра, када је враћена у притвор Окружног затвора у Београду.

Њој је 2. марта требало да почне суђење, али је одложено јер је два дана пре тога отказала пуномоћје својим адвокатима и ангажовала новог браниоца Владимира Ðукановића, који је тражио додатно време за упознавање са предметом и припрему одбране.

Заједно са бившом државном секретарком оптужена су и двојица бивших полицијских функционера.

Оптужним предлогом тужилаштва Хркаловић се терети због два кривична дела трговина утицајем у продужуеном трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За њене саоптуженике, бившег начелника одељења за специјалне истражне методе Дејана Миленковића тужтилац је тражио годину дана затвора, а за бившег начелника Полицијске управе Нови Сад Милорада Шушњић две године затвора.

Хркаловић се терети да је наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и надлежног заменика Вишег јавног тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе „Принципи”.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа кривичних дела која је тамо починио.

Оптужним предлогом Хркаловић се терети и да је Шушњићу након поношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да он не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловић је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Хркаловић је ухапшена 15. октобра након заједничког рада Тужилаштва и Сектора унутрашње контроле МУП-а и исте ноћи јој је одређен притвор, док се Миленковић и Шушњић бране са слободе.