Деда Гојко, литији дугој 10 километара: Децо моја, најпрече су вам светиње

0

Старци, труднице, мала деца не осећају умор када крену у литијски ход како би протестовали против Закона о слободи вероисповести. Тако ни године нису јуче спречиле Гојка Јокића, хероја са планине Чакор, да из Мурина крене у литију дугу десет километара, пише портал ин4с.нет.

Овај херој је пешачио 10 километара од Мурине до Велике на челу литије за одбрану светиња у Црној Гори.

Његове 72 године, нанизале су доста животног искуста и борбе. Али, како он каже, борба за светиње у Црној Гори се мора добити.

– Ја сам Црногорац, Србин, православац. Мени су светиње најпрече у животу. Волим своју државу и немам намеру да се селим никада и никуд из ње. И мени и свима нама је судбина да се боримо за крст и слободу – каже деда Гојко.

Почело је нешто да вас ломи, проверите да ли имате грип пре него што постане касно
Рекао је да му је било мало напорно прећи толики пут јер је имао операцију прошле године.

– Имам доста година и лошег сам здравља, али морам да браним своје православље. Тад не сме да буде изговора, сви морамо да устанемо као један – прича деда Гојко.

Имао је и поруку за млађе генерације.

– Децо моја, најпрече су вам светиње. На млађима свет остаје, ви морате да чувате православље – рекао је он.

Деда Гојко каже и да једва чека недељу, и да ће опет ићи на литије.

– И у недељу ћу да идем. Али, надам се да ће се уразумити они који требају и да ће видети да овај народ неће да одустане. Не може се против воље свог народа – каже деда Гојко.

За крај разговара рекао је да живи на планини Чакор.

– Бавим се полољопривредом, држим велику стоку. И Богу сам захвалан што ми је подарио и чува велику породицу – завршава разговор овај витез са планине Чакор.