Прочитај ми чланак

Данас се обележава 75. годишњица победе над фашизмом у Другом светском рату

0

Нацистичка Немачка сломљена Берлинском операцијом, капитулацију потписала 9. маја 1945.

ВЕСТ је прострујала међу борцима: Капитулирала Немачка! Пао је Хитлер! Били смо у недоумици… Ко је јавио? Чија радио-станица? Проверавамо на све стране, мада смо се таквој вести већ надали, јер је немачки окупатор и на нашим фронтовима показивао слабост и губио од првих дана пролећа. И, заиста, није било грешке, потврда је брзо стигла… Не могу да вам опишем радост међу борцима и снагу која их је, исцрпљене, покренула на нове јурише. Тога дана тријумфовала је слобода. Целом човечанству упућена је порука: свет ће изгледати другачије.

Овако се Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске бригаде, сећа дана када је сломљен фашизам у Европи, идеологија мрака која је милионе људи отерала у смрт не само у овом делу света, већ на читавој планети.

Пред нама жива историја:

– Ми смо тада били надомак Загреба, страшно се гинуло, али се после вести о капитуацији није ни мислило на умирање. Гинуло се, али није било стајања. Само напред, само напред!

ПОШТАНСКА МАРКА

ПРИГОДНА марка посвећена прослави 75 година од победе у Другом светском рату биће пуштена у промет данас, најавило је Министарство за рад. Тако ће Србија бити прва земља на свету која је издала поштанске марке и коверте у част Дана победе и Бесмртног пука, а сви они који буду имали њихов примерак биће власници колекционарског предмета. (Ј. Ж. С.)
Капитулацију је у име Трећег рајха потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел и потпис уручио, салутирајући, совјетском маршалу Георгију Жукову, 9. маја 1945. године. Од тада се овај датум, када је и званично побеђено зло које је у крвави рат гурнуло народе из 61 земље света, унесрећило 2,1 милијарду људи, што је готово 96 одсто тадашње популације.

– Чину потписивања капитулације и слома фашизма претходио је готово шестогодишљи најстрашнији сукоб од кога се свет још није опоравио и опаметио – говори Дупланчић. – Сведоци смо да се фашизам опет буди, али је поразније то да се пред таквим сликама затварају очи, ако се зна да је тај несрећни рат однео више од 60 милиона људи. Југославија је имала 1,7 милиона жртава, од тога 1,3 милиона цивила.

Други светски рат уследио је као последица прекомпоновања мапе света после Великог рата. Поражена Немачка, незадовољна Версајским уговором, определила се, вођена Хитлером, да намири изгубљене битке. Придружили су јој се Јапан и Италија, такође незадовољни, јер нису добили „плен“ који су очекивали у версајској расподели. Сматрали су да, као савезници победника, нису добили очекивано. Убрзо су се овој коалицији придружиле Мађарска, Бугарска, Румунија.

Србија је, као део Југославије, остала привржена савезницима: Совјетском Савезу, Британији, САД, али је после злочиначког бомбардовања Београда 6. априла 1941. капитулирала и постала плен. Подељена је између Немачке, Италије, Бугарске и Мађарске. Источни Срем и Босна и Херцеговина припојени су фашистичкој НДХ која је почела да ствара „чисту“ Хрватску. На тим просторима почињена су стравична зверства над Србима, Јеврејима, Ромима, али и непослушним Хрватима.

– И ова зверста која, такође, не памти савремени свет, а догађала су се усред Европе, покретала су нас да што пре ослободимо земљу од окупатора у чијем корену су били фашизам и нацизам – каже Дупланчић. – Када смо с Црвеном армијом извојевали победу, то је био у мом животу најузвишенији осећај. И он ме не напушта.

Историчар др Предраг Марковић нема дилему да је сећање на Дан победе, сећање на једно славно време:

– По броју палих бораца, Црвена армија је дала две трећине свих антифашиста на свету – каже он. – Наша партизанска војска је била друга герилска, после кинеске, а шеста од свих антифашистичких армија. Ми смо били једини окупирани народ који је све време рата, од 1941. године, имао велике ослобођене територије. Данас многи на Западу умањују пресудни совјетски допринос спасавању света. Многи и код нас омаловажавају партизанску борбу. Већина наших бораца су били родољуби и антифашисти, за њих је идеологија била у другом плану. Не смемо заборавити то славно време, када смо били на самом челу најбољих снага човечанства.

ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА

У СПОМЕН оних који су положили животе на олтар слободе у Другом рату, делегације Србије и земаља савезница данас ће положити венце на Гробље ослободилаца Београда. Сенима јунака поклониће се и представници удружења бораца, широм Србије.

– Ниједно обележје на подручју београдских општина неће бити без белега – казао је за „Новости“ председник градског СУБНОР-а, пуковник Бора Ерцеговац. – Седамнаест наших делегација ће данас бити у свакој општини да одају почаст херојима.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!