Прочитај ми чланак

Данас је ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА, празник мајки и деце

0

Госпојински пост завршен је данас празником Успења Пресвете Богородице или Великом Госпојином. На овај дан православни верници, након двонедељеног уздржања, поново могу да једу мрсну храну, али код Срба постоје разна веровања о томе шта се на овај дан ипак не сме радити.

 

Овај празник сматра се пре свега празником мајки и деце, те обичаји налажу да нарочито жене поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње. Дакле, верницима се препоручује да не обављају кућне послове, а ово нарочито важи за жене. За празник Успења Пресвете Богородице, исто тако, није добро ишта радити рукама или започињати нов посао.

Веровало се у народу да на Велику Госпојину мало састругане боје са иконе Пресвете Мајке Божје, ако се попије размућено у води, може помоћи код многих женских болести.

Пресвета Богородица је, према веровању Срба, заштитница болесних, па су за Велику Госпојину у Србији многи болесници одвођени на изворе лековите воде да се умију.

Верује се и да биље и траве убране на Велику Госпојину имају изузетно лековита својства. Беру се боровнице и лековите траве, а верује да се ће оне донети здравље и благостање свима у дому.

Богородица је заштитница свега живог на земаљској кугли, а посебно – породиља и мајки. Оне се у случају преке потребе прво обраћају Мајци Богородици. Њена икона се налази у свакој кући верујућих Срба.

И мајке, и деца, и болесни, и сви они којима је потребна Божја милост и помоћ треба на овај дан да пред иконом изговоре ове речи:

Богородице Дјево,

радуј се Благодатна Маријо,

Господ је с Тобом.

Благословена си Ти међу женама,

и благословен је Плод утробе Твоје,

јер си родила Спаситеља душа наших.