Прочитај ми чланак

ДАНАС ЈЕ МРАТИНДАН! Многе српске породице славе Светог Стефана Дечанског…

0

Српска православна црква и верници данас славе Светог мученика Стефана Дечанског, у народу познатију као Мратиндан, јер се 24. новембар слави и као Свети Мрата. Многе породице у Србији славе овај дан као крсну славу.

Био је син краја Милутина и отац цара Душана.

Као млад човек ослепљен је, вероватно по наређењу оца, и послат у затвор у Цариграду.

Према црквеном учењу, после пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану који је из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најлепших грађевина византијске уметности и средњовековне архитектуре на тлу српске државе.

Наставио је ширење Србије на рачун Византије и створио од ње најмоћнију силу на Балканском полуострву.Са престола га је збацио син Душан, који ће касније постати први српски цар.

Откуд назив Свети Мрата?

Некада се на овај дан у народу прослављао Свети Мартин, чије су име Срби скратили у Мрата. Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу Стефану Дечанском. На овај дан (24/11 новембар) помиње се и слави више светитеља, као уосталом и већином дана у години. Тако се од давнина у Хришћанској цркви тога дана славе Свети мученици Мина, Виктор и Викентије. Потом је додата и успомена на Св. мученицу Стефаниду. Затим, у Византији и слављење успомене на Св. исповедника Теодора Студита. У Руској цркви се на тај дан такође слави блажени Максим, Христа ради јуродиви чудотворац московски. Код нас је опште познато да се тога дана славе и Св. Стефан Дечански и Свети Мартин – Мрата.

Свети Стефан Дечански је живот провео као праведник и мученик. Као жртва дворских сплетки скончао је 1336. године, највероватније убијен синовљевом руком.

Са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља српског народа.

Његов дан многе српске породице славе као крсну славу. Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу. Заветни је дан свих који болују од очних болести. Сматра се и заштитником вукова.

У народу је позната изрека: „Свети Мрата, снег на врата“, којом је означен почетак хладног и снежног периода.

У појединим деловима Србије влада веровање да ако на данашњи дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.