Прочитај ми чланак

Да ли више верујете Вучићу и Небојши ИЛИ Златановићу и здравом разуму?

0

Прошло је недељу дана од пада украјинског авиона који је из Ниша полетео, наводно, према Јордану са крајњом дестинацијом Бангладеш. Тако је рекао министар одбране у техничком мандату Небојша Стефановић. Нико други осим министра осумњиченог да је страни агент и сарадник мафије није потврдио ту вест, пише колумниста Никола Варагић.

Грчка води истрагу и још увек се не зна шта је тачно било у палом украјинском авиону. Министар одбране Србије Небојша Стефановић тврди да су у авиону биле мине за војску Бангладеша. Не зна се да ли су биле мине, нити је потврђено да је крајња дестинација била Бангладеш.
 
Гледао сам вести бангладешког медија на енглеском и министарство одбране Бангладеша није потврдило да је купац, а министар унутрашњих послова Бангладеша изјавио је да он не зна шта је било у авиону и за кога је била та роба и може само да потврди да роба није била за полицију Бангладеша, док министар спољних послова Бангладеша не зна ништа о томе.
 
Зашто се није огласило министарство одбране и како министри полиције и спољних послова Бангладеша ништа не знају о том авиону и роби коју је превозио?
 
Ево оригинал вести из бангладешког медија на енглеском: Foreign Minister AK Abdul said he was not aware of the matter, adding that the authorities would look into it. Home Minister Asaduzzaman Khan, meanwhile, said the government did not purchase any weapons for the police from Serbia. „All I can say is that the weapons weren’t for the police. I don’t know if it’s for any other force.“(https://bdnews24.com/…/cargo-plane-crashes-near-greece…)
 
Иначе, у трговини оружјем нормално је да оружје обиђе више држава пре него што стигне на крајњу дестинацију, да би трговци оружјем сакрили трагове.
 
Смешно је кад неко тврди да у том украјинском авиону који је полетео из Србије и пао у Грчкој није било оружја и да то оружје или муниција или мине нису послате Украјини. На основу чега се то тврди? На основу изјаве Небојше из Београд? Колико су озбиљни људи који верују Небојши Стефановићу?
 
Још је смешније кад СНС аналитичари попут Драгомира Анђелковића кажу да им делује нереално да је оружје које је пало у Грчкој било намењено Украјини, јер онда авион не би летео ка југу, где је Грчка, него ка североистоку, где је Украјина. И малом детету је јасно да је авион, да не би било проваљено од стране Руса да иде за Украјину, могао прво да оде у Азију, па одатле да одлети за Украјину.
 
Дакле, само зато што је то рекао Небојша Стефановић и зато што је авион пао у Гркој неко тврди да крајња дестинација није била Украјина! То је више него наивно.
 
Грчки медији потврдили су да је исти украјински авион неколико дана раније превозио оружје до пољско-украјинске границе. За сада нема потврде да је авион требало да слети у Аман (Јордан), помињу се само Ријад (Саудијска Арабија) и Ахмедабад (Индија) – и на крају Дака. Као да авион после Даке није могао да одлети до пољско-украјинске границе, или да се терет после тога пребаци неким другим авионом до границе са Украјином. Или негде на том путу да се пребаци у други авион, на пример у спорном Јордану…
 
Портал CINS објавио је да су у авиону биле мине за минобацаче и да се такви минобацачи користе и у Украјини, а не само у Блангладешу. Такве мине у Србији производи Крушик.
 
То што се налазило у срушеном украјинском авиону купљено је од српске фирме која је основана пре само две године и већ има десетине милиона евра прихода. Директор фирме има 37 година и непознат је јавности. Истраживачка новинарка из Бугарске Дилијана Гајтанџева тврди да је стварни власник фирме Валир ДОО из Београда српски трговац оружјем Слободан Тешић. Новинари који су отишли на адресу фирме утврдили су да се та фирма не налази на тој адреси.
 
Слободан Тешић је иначе један од главних спонзора СНС и налази се под санкцијама САД због извоза оружја. Међутим, упркос томе, Тешић продаје оружје и муницију фирмама у САД и има фирму у САД, како су утврдили новинари који истражују овај случај. Шта то значи? То, вероватно, значи да је Слободан Тешић стављен на црну листу САД да би га уценили, да би га натерали да ради искључиво за САД и да шаље оружје тамо где му се нареди (или је црна листа параван да се не доводи у такве везе). То није немогуће, ако знамо да су Неша Роминг и Кокеза у САД добили послове вредне више стотина милиона долара и да граде оптичку мрежу у САД. Зашто Тешић не би могао да продаје оружје за САД?
 
Познато је да монопол над извозом српског оружја има САД и да се из Србије ништа не може извести ако то не одобри САД. Иначе, Валир ДОО у својој понуди, како су пренели неки медији, нема мине.
 
Руском политикологу Марату Баширову деловање српске владе изгледа веома сумњиво, посебно у контексту сукоба у Донбасу. Због тога је на друштвеним мрежама изнео три непријатна питања упућена Србији. Прво, зашто у Бангладешу? Ако добијете приступ документима, можда можете пронаћи неку везу са кијевским режимом?
 
Истовремено, он је нагласио да би било пожељно сазнати неке детаље од земље примаоца. Друго, вештак је питао какав је то товар, ако је после пада спектакуларно експлодирао још неколико сати. ,,И што је најважније: да ли Србија дефинитивно ништа не продаје паралелним извозом оружја у Украјину?“ – резимирао је Баширов, а пренео Србин.инфо.
 
Дописник грчког јавног сервиса из Србије Никос Пелпас за N1 изјавио је да изгледа није све урађено према прописима, као што је тврдио Небојша Стефановић и да изгледа српске власти нису унапред обавестиле Грчку да ће је прелетети авион који превози муницију, а посебно је занимљиво то што је украјински пилот тражио да се врати назад у Ниш. Зашто је то тражио ако је све било исправно око робе коју превози?
 
Портал Tango Six објавио је да је ово други украјински транспортни авион у последњих 14 дана који се срушио после полетања из Србије.
 
Србин.инфо је први објавио вест да се на аеродромима у Београду и Нишу у украјинске теретне авионе пакује оружје и српска борбена возила. Због ексклузивних снимака из Београда и информација са нишког аеродрома, СБПОК је позвао главног уредника Дејан Златановић на информативни разговор, где му је тражено да открије извор који је доставио видео снимак, што је он одбио.
 
Зашто би неко више веровао Небојши Стефановићу, него Дејану Златановићу или здравом разуму? На основу чега неко може да тврди да српски режим не продаје оружје Украјини? Да ли је већ утврђено да је српски режим продавао оружје непријатељима Русије?