Прочитај ми чланак

Да ли су интимни односи и алкохол ГРЕХ током ПОСТА

0

ВЕЛИКИ божићни пост почиње сутра и трајаће све до Бадњег дана, 6. јануара 2023. године, а стручњаци истичу промена исхране није суштина поста, већ да је то прочишћење мисли, као и да се током поста људи не морају одрицати сексуалних односа, а када је у питању уживање у алкохолу, мишљења су подељена.

Верује се да је божићни пост уведен још у 4. веку, а пуно трајање од 40 дана добио је у 12. веку. Стручњаци објашњавају да пост не подразумева једноличну дијету или гладовање, већ уравнотежену исхрану намирницама биљног порекла. У току целог божићног поста не једе се месо, бели мрс (млеко и млечни производи) и јаја. У последњој недељи божићног поста се пости строже, без употребе рибе, а по могућности на води. На Бадњи дан се не употребљавају ни уље ни вино, већ се обавезно пости на води. Не треба заборавити да црква истиче да током поста не треба да умртвљујемо своје тело, него своје страсти. Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране већ пре свега од лоших мисли, жеља и дела.


Теолог Милош Стојковић објашњава да је важно да, поред поста храном, постимо и делима, јер само ако „постимо и делима пост постаје онај прави и свеобухватни.“

– Узалуд је да постимо храном, а да, на пример, не разговарамо са својим ближњима, рођацима, пријатељима, јер је и сам Бог који се рађа, чије рођење чекамо током поста, казао да ко не воли човека, не може волети ни Бога. Важно је да верници знају да нам је узалуд да постимо читав пост храном, а не миримо се и не мењамо себе изнутра. С друге стране, пост је установљен да би током трајања истог мислили више на своју душу – навео је Стојковић.

Додао је да божићни пост спада у нешто лакше и да није ригорозан толико као васкршњи:

– Дозвољено је током поста конзумирати алкохол. Нико нема право да улази у свету тајну брака, што значи да немамо право да грехом сматрамо телесне односе брачних другова, јер су они на дан венчања постали једна душа. Према томе, то није грех. Оно што можемо да кажемо јесте да се могу суздржавати од телесних односа у посту, али никако се не може сматрати грехом ако ипак не могу да се суздрже.

С друге стране, верски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да би идеално било да се верници током поста одрекну алкохола и цигарета.

– Сексуални односи нису забрањени, поједини кажу да се треба уздржавати. Суштина поста није у суздржавању од хране, као што већина људи мисли, није пост дијета. Суштина је да просветлимо наше мисли. Ништа нећемо добити тиме ако само променимо исхрану, није суштина одрећи се само меса већ и неких дела, рецимо интернета, серија… Џабе вам пост ако код куће бијете жену и децу!