Прочитај ми чланак

СВЕТИЊА ДАНАС СТИЖЕ У СРБИЈУ: Део Христове одеће који је Богородица ткала

0

Хитон је део одеће Исуса Христа који је Богородица изаткала својим рукама

Уз благослов патријарха српског Иринеја, из Русије ће у београдски Храм рођења Светог Јована Крститеља на Петловом брду у понедељак (22. јул) бити донет хитон – део одеће Исуса Христа који је Богородица изаткала својим рукама!

Светиња ће у цркви остати до 2. августа, а пратиће је монаси из Спасо-Јаковљевског Дмитријевог манастира Јарославске епархије.

Док хитон буде у Храму, свакодневно ће бити служена Света литургија са почетком у 8, те вечерња служба у 17, а током тих богослужења верници ће имати прилику да се поклоне великој светињи.

Љубомир Ранковић из Шабачке епархије, протођакон и уредник „Гласа Цркве“ за лист наводи да Божјом вољом та светиња у Србију стиже онда када је најпотребнија…

– Када су римски војници разапели Господа на Голготи, поделили су његове хаљине међу собом. Хитон је био целовита хаљина изузетне лепоте и да је не би цепали, бацали су коцку коме ће припасти. Тако је хитон постао и остао симбол и метафора целовитости и јединства цркве, државе, друштва, породице, коначно и људске личности у хришћанству кроз целу историју. Данас, више него икад, потребан је овај свети симбол целовитости и јединства у Србији у српском народу. Моћници светских империја извели су данас српски народ на Голготу и распеће. Хтели би да га заваде и поделе његову вековну најсветију баштину – српску државу, која је плаћена највишом ценом, милионима живота њених најбољих синова – каже отац Љубомир.

Наводи и да је сигуран да ће „свети хитон Христа Господа који долази у наш храм дати додатну снагу нашем народу да сачува целовитост своје државе и цркве“…

– Тако треба разумети зашто баш у овим данима, када од Србије желе да одвоје Косово и Метохију и поцепају српску државу, ова светиња, пуна симболике, стиже у Србију. Данас је потребнија него икад. Наш побожни народ верује у древну народну истину пуну чврсте и непоколебиве наде – Бог чува Србију и Србе! – уверен је саговорник листа.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!