Прочитај ми чланак

Црногорска полиција на удару истражитеља: Службеници беже из државе…

0

Суспендовани полицајац Љубо Миловић наводно је руководио групом активних и бивших колега која је шверцовала кокаин за потребе кавачког клана и интересе државне службе подређивала потребама те мафијашке групе.

То је Вијестима јуче незванично речено поводом велике акције Специјалног државног тужилаштва (СДТ) и Специјалног полицијског одјељења (СПО), током које су ухапшени некадашњи и садашњи припадници полиције због шверца три тоне кокаина и више других тешких кривичних дела.

Foto: Printscreen

Из Специјалног полицијског одјељења тврде да је за сада осумњичено 17 особа, али да акција још траје и да трагају за неким својим колегама.

Један од битнијих чланова и те криминалне групе био је и раније ухапшени тајни агент Петар Лазовић.

На конференцији за новинаре тим поводом саопштено је да су бројни полицајци негодовали због акције, али и да су већ напустили државу. Најављено је да ће још многи бити процесуирани.

Поручено и да је Црна Гора одређено време била под ембаргом Еуропола, због “понашања” бивших челника Специјалног државног тужилаштва и појединих полицајаца очигледно повезаних са криминалом…

„Кривичном пријавом обухваћено 17 лица, велика већина су полицијски службеници“

У вишедневној акцији ухапшени су полицајци Горан Стојановић и Милан Поповић, њихове некадашње колеге Владимир Бајчета и Милета Ојданић и Подгоричанин Тихомир Аџић.

Полиција је, тврде саговорници Вијести, и јуче трагала за Цетињанином Бобом Јабучанином, а покушавали су да уђу у траг члановима наркоклана из полицијских редова Миловићем, Иваном Стаматовићем и Небојшом Бугарином.

Шеф СПО Предраг Шуковић саопштио је да је у тој акцији ухапшено пет осумњичених, да су поједини већ у затвору због других кривичних дела, а да се за некима трага одраније.

”Ово је почетак акције. Кривичном пријавом обухваћено је 17 лица, од тога велика већина су полицијски службеници – бивши и садашњи, за које смо ми недвосмислено утврдили да су извршиоци разних кривичних дела из области организованог криминала”, рекао је Шуковић након ванредне седнице Вијећа за националну безбедност.

Председник Владе Дритан Абазовић истакао је да је у питању историјска акција сузбијања деловања наркокартела унутар државне администрације.

”Претежно унутар Управе полиције, а који се доводе у везу са кријумчарењем више тона кокаина у Црној Гори и широм Европе”, рекао је.

Објаснио је да вредност кокаина коју је та група прошверцовала прелази стотину милиона еура.

”Активности се спроводе против лица међу којима је и један од топ пет кријумчара кокаина у Европи”, казао је.

”Вијестима” је дан раније саопштено да је ухапшени Ојаданић наводно “један од највећих шверцера” на Старом континенту.

Шуковић је најавио да ће се активности СДТ-а и СПО наставити, а потом и објаснио за шта сумњиче седамнаесточлану крими-екипу.

”Реч је о три тоне кокаина, односно више транспорта те дроге из Јужне Америке који се везују за ова, процесуирана лица. Акција се наставља. И наредних дана ћемо наставити са активностима. Велика већина осумњичених су полицајци. Ухапшено је пет особа, поред њих кривичном пријавом су обухваћена и лица која се налазе у Управи за извршење кривичних санкција, а и има лица која су у бекству због разних кривичних дела која смо раније расветлили”, казао је.

Апострофирао је да трагају за још неким особама, и да је за њима расписана национална потрага.

”Паралелно са вођењем истрага организованог криминала, радимо и финансијске истраге. Већ смо обухватили један број правних лица”.

И он је поручио да трагају за једним бројем “високопозиционираних службеника Управе полиције”, не прецизирајући о коме је реч…

Рекао је да су трпели бројне опструкције током последње акције, истучући да се то не дешава први пут.

”Ово је мала средина, сви ти полицајци нечији су рођаци, кумови… Није то нешто на шта нисмо навикли, али излазимо на крај”.

Полицајци „превентивно“ побегли из Црне Горе

Више службеника Управе полиције наводно су превентивно побегли из државе. Аџић је, међутим, и званично казао да ће многи од њих бити процесуирани.

”Добар део колега који би се могли наћи на списковима за хапшење, јуче се нису појавили на послу. Наводно, нису ни у граду”, казао је један од саговорника.

Аџић је након седнице Већа за националну безбједност рекао да је ситуација у Управи полиције изузетно узбуркана након покретања акције.

”Имали смо одређени број незадовољстава… а за неке (полицајце) имамо информације да су већ напустили земљу и да ће део њих, вероватно, бити процесуиран. Међутим, огроман је број оних који часно, одговорно и поштено раде свој посао и који ову акцију доживљавају као прекретницу у раду”.

Бивши службеници полиције имају са 20 наоружаних људи

Абазовић је рекао да су из Еуропола на црну листу ставили Црну Гору због понашања оних којима су слали доказе.

”Не можете да шаљете материјал који се можда односи на лица која тај материјал обрађују. Овде никога не таргетирам, али је много једноставна ситуација. Нити је шверц кокаина у Црној Гори почео 2020. године, нити је прање новца почело 2020. године”, рекао је председник Владе.

Додао је да су све то проблеми стари неколико деценија и да је то резултирало полицајцима мултимилионерима…

”Имате бивше службенике полиције који ходају са 10 или 20 наоружаних људи. Из Еуропола то знају. Разлика је што су с наше стране сада видели искрену вољу и жељу и људе који нису на платним списковима”.

Сатима претресани објекти у потрази за Љубом Миловићем

Службеници Специјалног полицијског одјељења (СПО) сатима су јуче претресали породичну кућу, ресторан “Граховац 1858” и помоћне објекте на Грахову у потрази за Љубом Миловићем.

Инспектори, како је речено, верују да та имовина припада Љубу, а не његовом брату Драгану Миловићу на кога се води.

Драган Миловић, преко правног заступника, саопштио је синоћ Вијестима – да имовина припада њему, а да је у објектима пронађено и одузето полуаутоматско оружје, за које је имао “уредну дозволу”…

Вијестима је из истраге саопштено да је на Грахову одузета и грађевинска механизација…

”Што се тиче грађевинске механизације, Драган Миловић тврди да не зна чија је, али дефинитивно није пронађена у објектима у његовом власништу већ на комшијском плацу”, рекао је синоћ његов адвокат.