Прочитај ми чланак

Чедомир Антић: Коронина открића

0

Епидемија коронавируса показала је многе слабости савременог света. Иако се показало да овај вирус није опасан као шпанска грозница, нити има језиве ефекте и високу смртност великих богиња и куге, он је лако преносив и за део пацијената је и болан и кобан. Свет – у коме се у током претходних година у сваком тренутку у ваздуху налазило око 11 милиона људи, где је било аеродрома на којима је сваких 5 секунди узлетао или слетао авион – свакако је био у опасном убрзању. То су оне брзине које нико не контролише и у којима се не успорава без опасности.

Ко зна шта ће човечанство открити после ове прве истинске пандемије у историји? Можда ће превладати закључак да је на свету превише запослених и да се некако може живети и са половином (2,9 милијарди, колико је објављено у петак 3. априла) неактивног становништва (данас у карантину). Економисти упозоравају да коронавирус пружа оправдање онима који нису хтели да усвоје поуке економске кризе из 2008. године.

Фото: Медија центар

Сада ће истрошен и лош привредни модел моћи да правдају светском пошашћу. Можда ће ауторитарне државе показати да имају супериорнију организацију од демократских, њихови успеси или тачније способност да сакрију неуспехе, могу привући колебљиве већине. Ја сам рођен и стасао у свету који је желео демократију и веровао у њу. Умрећу одан тим уверењима. Али, шта ћемо ако се друштво промени у мери да више не може да буде демократско? То су наравно спори процеси, али зар примери појединих афричких, централноазијских држава и Ђукановићеве Црне Горе не говоре у прилог чињеници да је могуће у тој мери онеспособити једно друштво да у условима формалног постојања установа и законске регулације савременог капитализма, демократија ипак изостане?! Хоће ли ово бити почетак обнове слободе у свету или њена лабудова песма?

У нашим земљама ствари су постале нејасније него раније. Режим Мила Ђукановића можда дугује свој спас епидемији. Зараза је прекинула народни бунт са каквим се није суочио током тридесет година самовласти. Каснио је са праћењем и са мерама у борби против епидемије. Није се за њу довољно припремио. Наравно, као и сваки тиранин, нашао је кривца у другима. Режимски и црногорски шовинистички медији оптужили су Србију да им је „запленила“ три респиратора. Србија иначе само на ДПС мисли када уводи ванредно стање. Само им је на памети диван човек: физичко-морална висина, логопедски бисер у нацији добрих говорника и Чевљанин најширих рамена од  када се мери (или бар од средине 18. века).  Уведено је ванредно стање и одређене робе више није могуће извести из Србије – и то је за црногорске шовинисте, али замислите и за Радио Слободну Европу, отимање нечега што припада Црној Гори. Вучићева влада је сместа понудила да Црној Гори поклони пет респиратора, али поносити црногорски министар је то одбио. Прво је рекао како је Србији ово потребније! Занимљиво: Србија има 7 милиона грађана, ЦГ 631.000 – 3. априла у Србији је заражено 1.476, а у ЦГ 174. Дакле у ЦГ је сразмерно 31% више оболелих него у Србији.

После су грдили Београд јер наводно тражи да ови уређаји буду смештени на запостављеном и заборављенио северу Црне Горе. Као лечиће се само Срби. Узалуд Срби тамо тобоже гласају за режим: у државној управи и даље их укупно има десетак пута мање него нацоналних Црногораца. Ах, да заборавио сам, то је плод меритократије. Срби су они који још увек не схаватају да ће се запослити само ако науче да буду нешто друго. Тако је… интелигенција је у питању. Лако је, међутим,  министрима Ђукановићевог режима, они се неће лечити у Црној Гори.

У Србији је куцнуло Вучићевих пет минута. Основано се сумња да власт крије да је први оболели регистрован 1. марта. Расписани су избори, требало је сакупити 100.000 потписа за листу „За нашу децу“. Није било сумњиво ни када се до затварања граница, у земљу са рада у иностранству, вратило најмање 50.000 грађана. Када је прихватио реалност, Вучићев режим увео је нарестриктивније и најоштрије мере. Ово су председникови звездани часови: он кука, жали се, патетише, најављује потпуни карантин, изјављује да ће гробља бити тесна, колабира и обнавља се попут птице феникс. И док новинаре независних медија хапсе због тачне вести или зато што се нису дезинфиковали (!), власник РТВ Пинк увео је сопствене мере карантина и код њега не важе правила негруписања више људи у једној просторији.

Бошњачки шовинисти данас бране полицији Републике Српске да контролише своје границе. Оно што је чине градови у карантину у било којој држави, није природно Сарајеву, које и ову прилику жели да искористи како би укинуло уставна права српског народа.