Прочитај ми чланак

Бус Плус: Нова (противзаконита) правила за путнике у градским аутобусима (Фото)

0

Kontrolori07.73(trojka.rs, Србин.инфо, фото: Новости)
Дирекција за јавни превоз Београда наложила да се на аутобусима налепи молба путницима да спреме ситне паре за карту, иако је то противзаконито

На градским аутобусима по Београду пре неколико дана је налепљена молба путницима да спреме тачан износ за карту ако је купују у возилу, или да спреме новчаницу од 200 динара. Оваква одлука изазвала је револт код путника, који су већ у великој мери бесни због понашања Бус Плус контролора.

Читалац Тројке Горан Павић каже да га је имао проблем када је пре неки дан ушао у аутобус у поподневним сатима а у новчанику је имао само новчаницу од 1.000 динара.

– Возач није имао да ми врати ситно, па сам наставио да се возим без карте јер то није мој проблем. Међутим, онда је кондуктер кренуо да ми прави проблеме. Прво ми је рекао да изађем из аутобуса, што сам одбио јер по закону знам да онај ко пружа услугу мора да ми врати кусур или не морам да му платим. Али онда ми је кондуктер рекао да морам да имам ситне паре.

Само ради подсећања, коме дајемо, преко Бус плус картице, свакодневно новац:
Ко стоји иза Кенткарт Глобала – фирме која је основала српску фирму Apex Solutions Technology d.o.o. чији је заступник Вељко Влаховић, менаџер Бус плус-а?

Оснивач и главни извршни директор Kentkart Globalа  је турски држављанин, албанског порекла, тихи донатор шиптарских сециониста за време рата 1999године,  Ахмет Емир Басмачи (Ahmet Emir Basmaci).

Bus plus

Он је то исто и за фирме Basmaci Construction и Basel Electronics које послују у оквиру групације Basmaci Group.

Ахмет Емир Басмачи је ожењен и има двоје деце. Завршио „Аустријску средњу школу Светог Ђорђа“ у Истанбулу и Босфорски универзитет где је 1983. добио диплому „бизнис администрација“. До мастерса у истој области дошао је на Истанбулском универзитету 1987. године.

Члан је цариградског Ротари клуба.

Фирма Кенкарт Глобал је, иначе, сличне пројекте одрадила у Скопљу, Призрену, Алепу (Сирија), градићу Tczew (Пољска, Померанија), Аману (Јордан) и Дохи (Катар).

Када сам га упитао, због чега морам да имам ситан новац, рекао ми је да је тако наложила Дирекција за јавни превоз и да је обавештење налепљено на аутобус. Искрено, нисам ни гледао да ли има обавештења на вратима јер сам чекао аутобус више од пола сата, па сам био врло бесан. На крају сам, након расправе са кондуктером, успео сам да му објасним да по закону не морам да имам ситан новац – испричао нам је овај младић.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже за Тројку да је ово још једна бахатост коју морају да трпе путници у београдским аутобусима.

– Мислим да је овај психолошки терор који се одвија према путницима од стране контролора, Бус Плуса и градске управе недопустив. Не може се нечији нерад и лоша организација превалити на потрошаче. Мора да постоји процена колико путника дневно прође неком линијом и колико карата купи код возача, а у складу са тим се мора припремити и ситан новац. Шта је са странцима, например, који користе градски превоз а не знају наш језик? Како они могу да знају колико новца да спреме? – каже Паповић.

GSP7.74
Он сматра да се ситуацијом која се у Београду одвија са Бус Плусом и јавним превозом мора позабавити и неко ресорно министарство, јер ситуација постаје све мање подношљива. Такође, Паповић тврди да је противзаконито тражити од путника да имају ситан новац.

– Чини ми се да би сада већ ресорно министарство и друге надлжене институције требало да се позабаве ситуацијом у градском превозу Београда. Мада, изгледа да неко или нема времена или не жели тиме да се бави. Ја бих волео да ми неко објасни по ком то закону они траже од путника да имају ситан новац. Нека нам Дирекција за јавни превоз то објасни. Како су кренули, још ће нам тражити дрес код за улазак у аутобусе и то да очистимо ципеле – рекао је он.

Тројка је јуче контактирала и Зорана Шарца, директора Дирекције за јавни превоз, који нас је замолио да му питања пошаљемо електронском поштом. Уместо њега одговоре нам је дала Катарина Драгутиновић, чија функција није наведена у мејлу.

Уместо да нам објасне ко, зашто и по ком закону су донели овакву одлуку, она нам је дала одговор о којем ће просудити сами читаоци.

– Куповина карта код возача је последња опција која омогућава путницима вожњу са валидном картом. Њена цена од 150 динара управо за циљ има да грађане усмери на куповину персонализованих или неперсонализованих карата на неком од преко 2.000 продајних места. Ово је пракса преузета из других градова Европе. Возачи имају обавезу да превозе путнике и брину о њиховој безбедности током вожње.

О ваљаности овакве одлуке говори и податак да је продаја карата код возача на појединим линијама након повећања цене и увођења контроле смањена за 50 одсто. Дирекција за превоз зато још једном моли путнике да своје карте обезбеде на време како би се саобраћај одвијао без застоја и како би, што је у њиховом интересу, путници стизали на време на своје одредиште – пише у одговору.