Прочитај ми чланак

Британски „патент“ ликвидације на Старом континенту применили Аустроугари…

0

ОПРАВДАНИ бес Канађана срушио је, недавно, статуе британских краљица Викторије и Елизабете Друге.

Трећа откривена масовна гробница домородачке деце, са којом се број жртава у новонађеним гробовима попео на хиљаду, подигла је нацију на ноге. Канађани су одбили да прославе највећи државни празник, шокирани сопственом историјом, коју је умногоме скројила британска круна.

ФОТО: Н.С.

Оцена коју је дала Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова, сада се поново потврђује у обрачуну Канађана са симболима британске власти. Захарова, наиме, тврди да је Велика Британија светски рекордер у геноциду. Ова порука из Кремља која оправдава, само на први поглед, „лудистички потез“ Канађана, прелила се у изјаве Захарове да нацизам није дело Хитлера и Немаца, већ „џентлмена Енглеза“, чији су изум и концентрациони логори.

Седамдесетих година 19. века Британија је извршила геноцид над Зулу народом, а мање од једног века касније, између 1954. и 1961. године, у Кенији, у знак одмазде због убиства 32 белца, британска круна истребила је 300.000 припадника Кикују народа и одвела још 1,5 милиона људи у концентрационе логоре.

– Прве следеће жртве тог британског „патента“ после Бурских ратова и концлогора у Јужној Африци, у које су Енглези затварали и жене и децу, били су, заправо, Срби – каже, у разговору, за „Новости“, историчар др Милош Ковић, професор Београдског универзитета.

– Срби који су у аустроугарским концлогорима страдали најпре у Првом, затим у Другом светском рату, били су, заправо, први народ који је мучен и убијан у логорима на тлу Европе, од Подриња, преко Мађарске до Чешке.

Може се говорити о логорашкој историји Срба у два светска рата, истиче наш саговорник, и наводи да је око 8.000 душа страдало само у Маутхаузену током Првог светског рата, а исто толико и у чешком граду Јиндриховицама. У Терезину, где је умро и Гаврило Принцип, Срби су умирали у оба рата.

– Срби су остављани да масовно умиру од болести, глади и исцрпљености и у логору у Араду, посебно их је много било из БиХ, а нарочито страшан концентрациони логор налазио се у Добоју – каже професор Ковић.

– Сећање на овај логор требало би на посебан начин неговати и у Српској и у Србији. Почетак геноцида над српским народом догодио се 1914. на подручју Подриња, како западно од Дрине, од Семберије до Херцеговине, тако и источно од Дрине, у Мачви, Јадру и Рађевини.

У Првом светском рату територије на којима се спроводи геноцид према Србима далеко надилазе наш регион, прецизира наш саговорник. Од истока Мале Азије, до северних немачких градова, чак и у Холандији, нађена су гробља са посмртним остацима зверски уморених Срба.

– У Другом светском рату геноцид над Србима починила је иста рука као и у Првом. Усташки злочини чињени су у име уједињене Европе и такозваних западних вредности, како су то формулисале усташе, нацисти и фашисти, што нас води ближе актуелним догађајима.

Два су, додаје Ковић, извора геноцида над српским народом, али су и иста та два мотива „кумовала“ геноциду над становништвом источне Европе, Америке и Азије. Први је верска мржња, а други расизам, који се не задржава само на боји коже, него укључује и разлике унутар беле расе, те почива на тези да и од белог има беље.

Од позног средњег века до данас, аргументација којом се „оправдава“ геноцид није се променила, сматра Ковић. Над Србима, геноцид се наставља на крсташке ратове, који су се у 13. веку окренули и против православних хришћана. Непосредно пре Четвртог рата, кад је похаран и заузет Цариград, уз помоћ са домаћег терена, државу Немањића освајају Угари и паписти.

– Крижарски „занос“ видљив је и у НДХ која води верски рат против Срба управо због верске мржње.Западне земље, и римокатоличке и протестантске, јединствене су у сукобима са православним хришћанима што се јасно види и у анимозитету према Русији који је у последње време све израженији. Западноевропски расисти разликовали су супериорне Германе и инфериорне Словене. Без обзира на исту боју коже, Словени су сматрани расно инфериорним у односу на германско становништво.

Ту врсту расистичког става према Србима видимо у аустроугарској псеудонауци, нарочито од средине 19. века и код идеолога такозване Странке права, са Антом Старчевићем на челу.

– Његова србофобија, која је расног порекла, наставља се касније у усташки покрет. Корени геноцидног понашања потпуно су исти и код Британаца.

Како је показао академик Милорад Екмечић, србофобија на Западу највише подсећа на антисемитизам чији су, такође, корени верски и и расистички, али у англосаксонским земљама повезани и са русофобијом. Срби су доживљавани као некаква продужена рука Русије, а то је и данас тако. Све што нису могли да ураде Русији, Англосаксонци су преливали на Србију.

Управо на тој расистичкој традицији поникао је и Адолф Хитлер. Та врста русофобије и србофобије манифестује се и великим походима на Исток. Тако је 1812. године Наполеон кренуо на Русију, 1914. године Немачка и Аустроугарска напале су Русију и Србију, а 1941. Хитлер се намерио на Југославију и СССР. И ту није крај, 1999. године НАТО поново напада Србе, а данас креира перманентну претњу коју упућује Москви.

НДХ није, баш као ни Хитлер, тек пуки инцидент. Две чињенице су, напомиње Ковић, важне кад се говори о геноциду над староседеоцима америчког континента, на северу почињеном од Британаца, а у Латинској Америци махом од Шпанаца. Прво, био је то највећи геноцид у историји човечанства, а друго, прошао је некажњено.

– Управо чињеница да није кажњен од пресудног је значаја – истиче Ковић. – Због тога Енглези и Американци и данас себи дају за право да држе моралне лекције Србима и Русима, као и другим народима, што је морално, логички и историјски потпуно бесмислено. Управо због некажњеног геноцида, преовладавајући део британског и америчког естаблишмента данас верује не само да им је све дозвољено, него и да је све што је учињено староседеоцима, било по Божјој вољи. Тај геноцид над аутохтоним становништвом траје до данас широм САД, Канаде и Аустралије, у резерватима у којима су дрога и алкохол, па и самоубиства општа појава.

Моралне „лекције“ Англосаксонаца су зато – врх цинизма.

ХИТЛЕР БИО ПЛАГИЈАТОР

ОТАЏБИНА нацизма је, тврди Марија Захарова, Британија, а не Немачка. Идеја о „нордијској раси“, која треба да влада целим светом, не потиче од Адолфа Хитлера. Творци нацизма су Енглези Томас Карлајл и Хјустон Чемберлен. Предњачи Џејмс Хант, који је 1862. године црнцима доделио улогу прелазног облика између мајмуна и човека!?

– Одушевљавам се енглеским народом. У колонизацији, они су учинили немогуће – хвалио их је Хитлер.

ПРВАЦИ У ИСТРЕБЉИВАЊУ

ЕНГЛЕЗИ су светски прваци у геноциду, јер су практично истребили Индијанце са територије данашњих САД. Током насељавања Америке убили су око 15 милиона Индијанаца. Геноцид су чинили и током три колонизације Аустралије. Крајем 18. века аутохтоног становништва је било милион људи, у око 500 племена. Током колонизације Аустралије, Енглези су убили између 90 и 95 одсто Абориџина. Убиства староседелаца сматрана су условом просперитета Енглеза. Иживљавали су се и над Африком. Око 13 милиона људи одвезли су са тог континента као робове. Погинулих је три до четири пута више, па је жртава укупно било између 50 и 53 милиона.