Прочитај ми чланак

Браћа Вучић још нису отишла на полиграф због “Јовањице”

0

Одбрана Предрага Колувије, већинског власника имања "Јовањица" на коме је прошле године заплењена рекордна количина опојне дроге, изазвала је велику пажњу јавности, толику да се чак и председник Србије Александар Вучић о њој оглашавао. Питања која од самог почетка море грађане су да ли је Колувија по хапшењу звао Андреја Вучића, председниковог брата, као и да ли би требало да буде полиграфски саслушан због констатних навода о умешаности у аферу. Ипак, док ово питање "лебди" у ваздуху протеклих годину дана, председник се бави тиме да ли би требало да се поново полиграфски испитају полицијци који су разооткрили имање "Јовањица", јер и поред ранијих обећања да су његов брат и он спремни на полиграф - нису се до сада подвргли полиграфском испитивању.

Од самог почетка избијања афере намеће се питање да ли је Колувија након хапшења звао брата председника Србије, као и да ли је могуће да се производња на “Јовањици” обављала без знања државног врха. Андреј Вучић није никад саслушан поводом ових тврдњи, и поред кривичне пријаве коју је против њега поднео градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а све у циљу доказивања невиности брата председника.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Вучић је почетком прошле године, управо због константних навода о повезаности његове породице са “Јовањицом”, истакао да су његов брат и он спремни на полиграф, како би се утврдиле све чињенице.

“Нико, никада из породице Вучић није био у контакту са тим човеком. Фабрикована је афера. И мој брат и ја смо спремни за полигараф”, рекао је председник почетком јануара 2020. године.

Ипак и поред помпезног најављивања о полиграфу, до испитивања још увек није дошло.

Са друге стране, док је саслушање председниковог брата и даље под знаком питања, Вучић у медијима на полиграф позива полицајце који су учествовали у хапшењу Колувије и који су разоткрили аферу “Јовањица”.

„Покушавају два дана да праве од двојице полицајаца хероје. Видећемо шта су они говорили истину, а шта нису, на стварном полиграфском испитивању и са стварним полиграфским питањима, иако то није довољно доказно средство за било шта. Тек ћете видети кога је заправо звао Колувија, верујем да ће се сви изненадити“, рекао је Вучић пре неколико дана.

Оно што је посебно интересантно јесте да се и сам више пута позивао на веродостојност полиграфског испитивања, а једанпут се, наводно, чак и тестирао, у тренутку када га је један београдски таблоид оптуживао да је уцењивао његовог директора и нудио му повластице да лажно сведочи против власника тог листа.

Сличан став о полиграфу деле и његови партијски следбеници, па ја тако, актуелни амбасадор у САД Марко Ђурић, небројано пута поново да је у случају истраге убиства Оливера Ивановића, контроверзни бизнисмен са Косова, Милан Радојичић, прошао полиграф .

Подсетимо, Колувија је недавно, приликом изношења одбране пред Специјалним судом у Београду, истакао да су му полицајци, након хапшења, нудили сарадњу и да каже да је радио са Андрејом Вучићем и Звонком Веселиновићем.

Ипак, он је то одбио, јер, како је тврдио, није желео да лажно оптужи брата председника Србије.

Додатну сумњу у то да ли је Андреј повезан с “Јовањицом” изазива и чињеница да, баш у тренутку када се поново потеже питање његовог учешћа, Вучић, уз помоћ прорежимским таблоида, износи и најављује нова сазнања о овој афери иако је суђење увелико у току.

„Где је онај позив са Колувијом? А је ли ћете можда на изненађење свих ускоро да чујете да су неки други разговарали са Колувијом? Чини ми се да ће бити изненађених. Интересантне ствари“, рекао је председник Србије.

Поставља се питање зашто председник Србије раније није говорио о новим околностима, већ у тренутку када се помиње његов брат.

Подсетимо, већински власник фирме “Јовањица” ухапшен је новембра прошле године са фалсификованом службеном полицијском исправом. Тада је откривено да се у пластеницима на овом имању налази око 649,4 килограма осушене марихуане, али и плантажа од 65.581 стабљика канабиса. Убрзо је у јавности процурела информација и да је ово имање добило најмање три кредита од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза у укупном износу од 3,9 милиона евра.

Такође, откривено је и да су “Јовањицу” често посећивали поједини политички функционери, међу којима је био и министар одбране Александар Вулин, затим Драгомир Петронијевић из Градског већа Београда, директор “Коридора Србије” Зоран Бабић, али и Драган Сикимић, који данас води Агенцију за борбу против корупције.

Афера “Јовањица” угледала је светлост дана крајем прошле године када је народни посланик Мирослав Алексић, на конференцији у Народној скупштини, указао на то да се МУП Србије није огласио поводом рекордне заплене дроге пронађене код Старе Пазове.

Истакао је да има сазнања да је ухапшени Колувија након привођење звао брата председника Србије. Ипак, ова информација до сад није потврђена, чак ју је демантовало и накнадно вештачење телефона окривљеног, наводило је тужилаштво.