Прочитај ми чланак

Браћа Вучић хоће на полиграф о “Јовањици”, али код Вулина

0

Позивање на полиграф и спремност на исти готово да је постало неизоставни део наступа председника Србије Александра Вучића када је реч о афери "Јовањица" и повезаности његовог брата Андреја Вучића са поменутим случајем. Најпре се на полиграфско испитивање позивао почетком прошле године, недуго након откривања имања Предрага Колувије, на коме је заплењено готово четири тоне марихуане, али и првих назнака да производња није могла да се обавља без знања државног врха, а потом и током јучерашњег гостовања у емисији "Ћирилица" на телевизији "Хепи".

Протеклих недеље под будним оком јавности је поступак против Колувије и то због његове одбране у којој је оптужио тужиоца Сашу Дрецуна и полицајце, који су га хапсили, да су му нудили да лажно оптужи брата председника Вучића – односно да каже да су заједно радили. И баш у тренутку када је поново упитна улогу председниковог брата у случају “Јовањица”, а која је спорна током целе истраге самог случаја, Вучић је на полиграф позвао полицајце који су Колувију хапсили.

Foto; Youtube

Ово није тако чудно, с обзиром да председнику Вучићу није страно позивање на полиграф, сваки пут када се његова породица доведе у вези са поменутом породицом, па је тако питање полиграфског тестирања поново потегао током свог гостовања у емисији “Ћирилица”.

“Ја сам спреман да, ако је потребно да се и додатно понижавам и идем на полиграф. И ја и мој брат, да одговоримо на свако питање везано за Јовањицу”, рекао је он.

По свему судећи, извесно је да ће и ово позивање остати само на речима, с обзиром да је о спремности на полиграф причао још у јануара прошле године, међутим, за годину дана, до тога није дошло. Поставља се питање и шта би полиграфско тестирање уопште значило за јавност у Србији и колико би оно било валидно, поготово ако узмемо у обзир да ће исто вршити министарство унутрашњих послова Србије, а којим председава Александар Вулин, председников блиски сарадник и партијски колега.

И док је упитна улога бројних функционера, а чија имена смо имали прилике да чујемо на суђењу Коловији, али и породице брата председника, на листи тужилаштва од више од 100 имена сведока не налази се ниједно од поменутих.

Подсетимо, током уводних излагања адвоката одбране у случају “Јовањица”, али и изношења Колувијине одбране, помињао се бивши министар МУП, а сада министаства одбране Небојша Стефановић, државни секретар МУП Милисав Миличковић, као и многи други. Ипак, ниједно име се не налази на листи сведока.

Подсетимо, већински власник фирме “Јовањица” Предраг Колувија ухапшен је новембра прошле године са фалсификованом службеном полицијском исправом код себе. Тада је откривено да се у пластеницима на имању, чији је власник налази око 649,4 килограма осушене марихуане, али и плантажа од 65.581 стабљика канабиса.

Сем Колувије у овом поступку суди се Сергеју Мрђи, који је у бекству, затим Владану Живојиновићу, Браниславу Миљевићу, Здравку Милошевићу, Стевану Холић, Вулету Бојовићу, Петру Живановићу, Петру Хрицају и Бобану Јовановић.