Прочитај ми чланак

БИВШИ ПРИПАДНИК ЗЕМУНСКОГ КЛАНА Влада Јапанац ухапшен код Мостарске петље

0

Београдска полиција данас је ухапсила извесног Владимира Мрђића који се раније презивао Јовановић , а познатији је у српској јавности и као "Влада Јапанц ", који је означаван као некадашњи припадник и сарадник земунског клана. Мрђић је ухапшен код Ортопедског завода Рудо у билизини Мостарске петље због потернице у вези неодазивања на издржавања затворске казне

Мрђић( који се пре промене презивао Јовановић), у јавности је познати и као “Влада Јапанац”, ухапшен је како јављају медији по потерници избог издржавања две затворске казне. Једне од две године и 10 месеци због кривичног дела изнуде и годину дана и три месеца због спречавања службеног лица у извршењу службене радње.

foto:N.S

Мрђић, је покушао наводно према писању медија полицији да побегне, али је ухапшен и савладан.

МУП Србије о овом хапшењу се није оглашавао још увек, а коме су послато питање о хапшењу Јовановића.

Јовановић – Мрђић је, према писању медија деведесетих година носио надимак “Сотон”. Листа за шта је осуђиван или за шта су га теретили је дугачка. Има ту и изнуда, претња, отмица и изазивање опште опасности. Стигао је и до кућне наногице у вези са сумњма на изнуду раднице у свом локалу.

Ко је Влада Јапанац

Владимир Јовановић сада Мрђић звани Влада Јапанац миљеник је рубрике црна хроника. За њега су говорили да је “мирођија у свакој чорби”. Јавност за њега чула је на основу Беле књиге МУП-а Србије из 2001. године у којој се наводи да је Јовановић био члан земунског клана и да је био у друштву великог броја људи који се доводе у везу са овим кланом. Његов име спомиње и у вези сумње да су атенатори приликом покушаја убиства Вука и Дане у Будви 2000 наводно одсели у његовом стану.

Кад се Јапанац дистанцирао о земунаца није познато. Е сад ту се развио низ митова и легенди достојних флилмском сценарију да је Јапанц близак неким обавештајним, контраобавештајним службама и разним безбедносним круговима. А којим, е ето нико никад није саопштио. Други мит који се спомиње јесте информација из 2003, према којој БИА упозорава колеге из Јавне безбедности на Јапанца, да воли да бежи и да увек изнајмљује станове у приземљу, високом приземљу или првом спрату, да лако скочи и умакне, писали су медији.

Прича о томе где је бежао је шаролика. Спомиње се Македонија, Босна и Херцеговина, Италија, Шпанија….

Јовановић је 2005.био оптужен да је покушао да изнуди 50.000 евра од власника “Максис таксија” Ненада Микића. Казна му је касније преполовљена, али је одмах по изрицању пресуде побегао из земље. Србија је за њим расписала Интерполову потерницу, али се о њему није знало ништа све до средине 2008, када је ухапшен у БиХ. Иако је Србија очекивала да ће Влада Јапанац бити ухапшен, БиХ га није изручила, јер има и њихово држављанство.

Годину дана касније 2009. Италија обавештава српске власти да је бегунац са Интерполове потернице ухапшен код њих. Али Јовановића након девет месеци пуштен из екстрадиционог притвор и уточиште проналази у Шпанији, где га после два месеца хапсе због фалсификованих путних исправа и неисправне визе. Шпанија га изручила Србији, где га је, осим двогодишње казне, чекао затвор због два случаја фалсификовања.

Јапанац је оптужен и 2011. да је на београдском аеродрому „Никола Тесла“ претио убиством Јовану Хранисављевићу, сведоку у поступку против Јовановића због напада на затворског чувара. Апелациони суд осудио је у мају 2017. Владу Јапанца на скоро три године затвора због изнуде 710 евра и 4.000 динара од своје раднице.