БИЛТ: Принцип је пуцао у Сарајеву, Балкан опет постаје запаљив, сада би могло …

0

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ЈУНКЕРОВА ИЗЈАВА ДА НЕМА ПРИЈЕМА У ЕУ ДО КРАЈА ЊЕГОВОГ МАНДАТА - КАТАСТРОФАЛНА

Некадашњи високи представник ЕУ у БиХ Карл Билт сматра да европски лидери имају јасан избор на Балкану: или ће се бавити тамошњим проблемима или ће чекати да се балкански проблеми почну бавити њима.

Зато Билт, у ауторском тексту за интернет издање Пројецт Сyндицате, прелаже да се убрза процес проширења и пријема нових чланица, те да се програм „источног партнерства“ ЕУ, замени с „балканским партнерством“ које ће у коначници довести до приступања ових држава Унији.

Аутор је свестан да за то треба времена, али истиче да се мора почети радити одмах.

За почетак, ЕУ може почети посредовати у решавању преосталих мањих питања међудржавних граница.

„Истовремено с убрзањем процеса европских интеграција, како би се решио све опаснији ризик конфликта на Балкану, ЕУ треба да демонстрира да поседује и вољу и методе тако што ће у регион послати своје борбене групе да изводе војне вежбе. То би послало моћну поруку да њене војне снаге нису тигар од папира, те да, осим речи, има још потенцијала које може да употреби“, навео је Билт, преноси сарајевски Дневни аваз.

Билт каже да је његова забринутост за Балкан почела када је током прошлогодишњег приватног боравка у БиХ много пута питан да ли ће поново бити рата.

Истиче, да се ратови, попут оних пре 27 година на Балкану неће поновити.

„Ситуација данас битно је другачија него што је била тада. Али, већ смо пуно пута у историји имали прилику да видимо како појединац може заметнути пожар који ће бити тешко обуздати. Некада давно у Сарајеву је Гаврило Принцип покренуо светски рат када је убио надвојводу Франца Фердинанда. Полако али сигурно данас регион постаје запаљив, а овог пута искра би могла да плане у Скопљу“, упозорио је Билт.

Он наводи и да су се лидери Европске уније изненада пробудили с новим реалностима на Балкану. На самиту одржаном почетком овог месеца они су, наводи даље, истакли потребу појачаног ангажмана Уније на Балкану, али и потискивања Русије из тог региона.

Билт додаје и да је од пропасти Отоманског царства, Балкан извор нестабилности. Мешовит у верском, националном, културолошком… смислу, концепт стварања националних држава довео је до сталних нестабилности у којима ратови и тешки злочини, нису реткост.

„Настанак седам нових, често међусобно антагонизованих држава, јасно је ставио до знања да ће стабилност региона зависити од новог оквира. Овог пута он се зове ЕУ. Захваљујући властитим искуствима на смиривању и решавању дугогодишњих националних сукоба у другим деловима Европе, Унија је добила задата да повеже Балкан и сузбије национална сукобљавања“, навео је.

Подсећа да је самиту у Солуну 2003. дато је обећање о приступању свих балканских држава ЕУ. Како је било важно да се такво обећање да, тако је сада тешко да се оно одржи. Чим су се балкански проблеми умирили, лидери Уније претпоставили су да су осигурали мир. Њихово рутинско приступање Балкану у суштини је довело само до очувања статус qуо.

Након што је Жан Клод Јункер 2014. године изабран за председника Европске комисије, дао је и изјаву да за време његовог мандата неће бити нових проширења.

„Статус qуо је потврђен! Његова изјава је технички била сасвим исправна. Али је политички била катастрофална! Како је светло које је мотивисало и доносило реформе, угашено, национализам је, како се и очекивало, почео да расте. ЕУ је, у међувремену, постала фокусирана на своје проблеме, попут финансијске и дужничке кризе држава чланица Уније“, пише даље Билт.

Наводећи своја искуства кроз функције које је имао у вези с балканским државама, аутор истиче да је „једини пут напред у томе да Европа покаже своју моћ“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!
Подели:

22 коментара “БИЛТ: Принцип је пуцао у Сарајеву, Балкан опет постаје запаљив, сада би могло …

 1. mahavira каже:

  Srbi,ne nasedajte na ove pamfelte i propagandu svetskih HoHstaplera ratno-huskacke kulture.Austro-Ugarska imperija-monarhija je propala 1912 godine i od tada rezira rat da spasi monarhiju i pokrade banke njihove.
  Uz pomoc srpskih oficira koji su se prodali, montirali povod i izvarali grupu Principa i slicnih za objavu rata Srbiji,oko 1.250.000 zrtava SRBA.
  Drugi svetski rat takodje iznudjeni rat i najvise zrtava imaju SRBI na ovim prostorima….,oko 1.000.000 SRBA nestalo u tom nametnutom ratu.
  Dodjese i 90-e.ponovo nametnuti rat i bombardovanje ,ponovo Srbija na udaru,mada sa mnogo manje zrtava ali posledice nesagledive.
  Radi nasih interesa i opstanka rase,moramo biti mudriji od ovih HoHstaplera i njihovih saradnika Srba,koji za saku dolara uvuci ce narod ponovo u ratove i opet zrtve sa nase strane.
  Obratite paznju na medije i politicare,tu leze njihovi najveci saradnici,odnosno izdajice SRBIJE.
  Nestacemo ako ponovo evociramo herojstvo umesto mudrosti.Sve nas je manje i manje,napreduju narodi koje oni favorizuju sa novcima arapskim i otvaraju put tihe invazije Evrope i islamizacije iste.

  1. моћни Ђоле Јанговић каже:

   Ваша вадикална „мудрост“ се у СРБСКОМ НАРОДУ одувек звала – КУКАВИЧЛУК, и такви мудраци су добијали дваеспет преко леђа волујском жилом!
   Али мора се признати да вас се много накотило у задње време.

  2. mahavira каже:

   Moj komentar nema politicke pozadine.Tvoj komentar govori da ne volis Srbiju i da navijas za HoHstaplere,izuzev ako nisi zakacio sindrom Ptsd,onda mi je tebe zao.Razboleo si se za interese tih HoHstaplera,ratujuci a da ne znas zasto.Nisi junak zemljace,ispao si ovca,ponavljam,zao mi te je.

  3. Риле каже:

   Једино питање које се поставља је- да ли хоћеш да нестанеш као човек или као вашка, ја сам решио да у вечна ловишта одем као човек, а ти?

  4. mahavira каже:

   Ja sam odavno umro,ti se tek spremas,da li znas kolika je razlika izmedju nasih shvatnaja?
   A,Srba sve manje,jadan narod i drzva kojoj trebaju junaci i heroji.

  5. Риле каже:

   Ниси ми одговорио на питање, а знам и да нећеш…

  6. mahavira каже:

   Odgovorio sam,razmisli dobro.

  7. Риле каже:

   Твоји одговори у стилу највећег филозофа-марксисте у нас срба, највећег међу највећим шверцером маркираних кошуља „др.“ Ђинђића изазивају код мене потребу да не обраћам више пажњу на тебе.

  8. mahavira каже:

   Nema problema,sve je samo prica i ubijanje vremena.Necemo se svadjati,nema smisao a ni korist.

 2. grebak grebić каже:

  У праву си високи паметњаковићу из пропале ЕУ. На твоју жалост као и на жалост свих Европљана, Балкан је увек био најмирнији када се Европа и Азија држе даље од њега. Немамо ни воље ни времена да се бавимо питањем смрдљиве Европе, али само неколико чињеница. Европо сети се да је Балкан увек знао да се среди и смири када је био препуштен самом себи. Долазак Азијата и вас ми смо били увек разједињени или боље речено растрзани. Азијатима смо служили да преко нас поробе вас, а Европљанима да нас искористите за одбрану од Азијата. Руку на срце, и ви и они сте нас успешно употребљавали. Ви сте нас хушкали једне на друге, прекрајали границе како је вама одговарали, а не како је то захтевао етнички састав, спречавали сте наше слободарске идеје ако вама не одговарају, забрањивали сте нашу културу и наметали вашу, наш језик и наметали ваш, довели сте нам Шиптаре и силом им стварате државу промовишући их као Илире са којима немају ни једну једину заједничку тачку. И доста је! Да сте проклети за сва времена и да вам се деси све оно што сте нама нанели. ФАШИСТИ!

  1. Негрутин каже:

   Опет магаришеш овуда и продајеш југословенство.
   Послаћу екипу из Засавице да те оцене мада не верујем да ћеш добити прелазну оцену.
   Тамо примају само магарце интелектуалце, на твоју жалост.

Коментари су затворени.