„Бесмртни пук“ марширао Београдом (видео, фото)

0

У Србији је данас, поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом, по други пут одржана манифестација „Бесмртни пук“ — шетња потомака оних који су се борили у Другом светском рату.

Колона је формирана на платоу испред Гробља ослободилаца Београда, а поворка се кретала преко Вуковог споменика и Булеваром краља Александра према Народној скупштини и Старом двору.

Након говора поводом прославе Дана победе, приређен је спектакуларан концерт уз учешће руских и српских уметника — уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, певачице изворе музике Мериме Његомир, студената факултета драмских и музичких уметности и Хора Руског дома.

Ова манифестација, како се наводи у саопштењу, потиче још од омладинских акција шездесетих година прошлог века у Совјетском савезу, када су на улице излазили ђаци, носећи портрете својих рођака погинулих у борби за слободу отаџбине.

Формално се као почетак манифестације, међутим, узима 2011. година када су организатори-новинари први пут формулисали основна начела и циљеве њеног одржавања.

У Србији на организацији ове манифестације ради српско-руска иницијативна група коју чини више фондација и медијских кућа привржених очувању сећања на жртве у ратовима против агресора, како би данашња Европа живела у миру и слободи.

„Организацијом ове манифестације желимо да укажемо дужно поштовање нашим јунацима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НAТО агресије 1999. године“, наводе организатори.

Српска земља и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Наша дужност је да чувамо ову историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од оних који су се током ратних сукоба налазили на страни агресора, истиче Фондација Свети Aлександар Невски у саопштењу.

Како се наводи, прошле године ова манифестација је одржана у скоро 40 земаља укључујући СAД, Немачку, Велику Британију, Француску, Aустрију, Италију, Кину и многе друге државе, где је „Бесмртни пук“ прошетао у више градова.

За само пет година, овај покрет је од пет хиљада људи, који су 2011. године марширали у Бесмртном пуку у Томску, порастао на 12 милиона људи који излазе на улице 1.200 градова. Само центром Москве прошетало је пола милиона грађана, на челу са председником Русије Владимиром Путином, додаје се у саопштењу.

Прошлогодишњи „Бесмртни пук“ у Београду био је један од најбројнијих у читавом свету изван подручја бившег Совјетског савеза.

„Покрет ‘Бесмртни пук’ је рођен у Русији, али нема националност нити политичку или верску припадност. Вредности слободарства и антифашизма су интернационалне“, додаје се у саопшењу.

У 18 сати у Руском дому је премијера филма о подвигу руских војника 1941. године под називом „28 панфиловаца“. Улаз на пројекцију биће бесплатан.

Гости из Русије поздрављени громогласним аплаузом.

13:29
Концерт почео химном српском „Бесмртном пуку“ у извођењу Мериме Његомир.

13:06 09.05.2017У Москви се већ шесту годину заредом одржава манифестација „Бесмртни пук“. Догађају присуствује и Владимир Путин.

13:24
Горан Весић: „Србија и Београд славе Дан победе јер смо то заслужили бескомпромисном борбом. Прошло је време ревизије историје. Као и у Русији ни у Србији неће бити рехабилитовани они који су служили фашизму.“

13:21
Ветеран и члан СУБНОР-а Милан Рунић: „Као црвеноармејац поздрављам све Србе који су се борили у Црвеној армији“

13:19
Минут ћутања за све погинуле у Другом светском рату

13:14
Руководилац московске организације ветерана Виктор Андрејевич Симоњенко рекао је да је ветерана све мање и мање, а да је све више младих који одају почаст својим прецима.

13:08
Павле Медаковић, диригент уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ рекао за Спутњик да ће свирати популарне руске и српске песме из Другог светског рата.

12:58
Колона уз звуке „Марша на Дрину“ стиже испред Старог двора где ће бити одржан концерт.

12:53
Свечана поворка прилази Старом двору

12:47
Бањалука је маршом „Бесмртног пука“ обележила 9. мај — Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

12:43
Колона прошла раскрсницу са Београдском улицом и креће се ка Тргу Николе Пашића. Пролазници машу, фотографишу и поздрављају „Бесмртни пук“

12:39
Грађани Њујорка одржали су акцију „Бесмртни пук“ и уз руску песму „Журавли“ (Ждралови) одали пошту погинулим херојима у Другом светском рату.

12:36
Свечана поворка у Булевару краља Александра

12:32

12:26
Свечана поворка ушла у Булевар краља Александра, учесници манифестације узвикују: „Ура!“, традиционални поздрав руске војске
12:18
Колону предводе „Ноћни вукови“, амбасадор Александар Чепурин, градски менаџер Горан Весић и председник СНП-а Ненад Поповић

12:12
Више хиљада Београђана креће се према Вуковом споменику и Булевару краља Александра

12:11
Манифестацији присуствује и амбасадор Русије Александар Чепурин

12:05
Манифестација „Бесмртни пук“ почела у Београду у 12 часова.