Прочитај ми чланак

БЕРНАРДИНИ: Некадашња Југославија је била претња силама

0

Професор међународног права из Рима Алдо Бернардини оценио је да је некадашња СФРЈ светским силама била претња, с обзиром да је била велика земља, и да је било важно "распарчати" на мале земље.

У интервјуу за данашње „Вечерње новости“, он је рекао да такозвани владари света, где год је могуће, „растурају земље“, јер је, како каже, „над распарчанима лакше владати“.

– Циљ је био распарчати је (СФРЈ) на мале земље. Тако је и данас, великим земљама се узима снага, како не би могле да ураде ништа што није у интересу великих сила, оних које су то учиниле – рекао је Бернардини.

Према његовим речима, ово је „ера рестаурисања читавог света, тако да личи на период колонијализма“.

Бернардини, који је и аутор књиге „Убијена Југосалавија“ и једини Италијан који је у затворској ћелији у Хагу разговарао с некадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем о лицемерју светских сила, каже да је Милошевићу било јасно шта је то глобализација.

– Питао ме је ‘глобализација је империјализам?’ Имао је јасан поглед и тачну визију шта то доноси. То је видео не само на примеру Југославије већ и на светском нивоу, имао је свест о томе шта се догађа после пада Берлинског зида – рекао је Бернардини.

Како је објаснио, Милошевић је био уверен да је суд у Хагу „лажни и илегални суд под владавином НАТО-а, суд против српског народа“, и да је „то само почетак“.

– Био је изузетно луцидан и интелигентан човек, свестан потпуно да се налази под владавином империјализма – рекао је Бернардини.

Он је поновио да је убеђен да је Милошевић „докрајчен“ у Хагу, јер му није дозвољено да се лечи, иако су се Руси понудили да га пребаце у једну московску клинику.

– Неколико дана пред његову смрт телефонирао ми је Владимир Кршаљанин који је био члан нашег комитета, да покушам нешто и обратим се писмом председнику Међународног суда за злочине почињене на тлу бивше Југославије у Хагу, италијанском судији Фаусту Покару, с молбом да се Милошевићу омогући лечење. Написао сам одмах писмо, али било је касно. Милошевић је преминуо у затвору који дан касније – рекао је Бернардини.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!