Прочитај ми чланак

Батко Ј, тихи херој катастрофе код Пирота:Да ли је смрт јe могла бити избегнута…

0

Братислав Ј. (71) звани Батко, из пиротског села Сопот, преминуо је услед тровања амонијаком након што је у недељу поподне дошло до исклизнућа вагона цистерне која је превозила амонијак. Братислав је, како су нам испричали његови суседи, кобног дана, херојски својим „југом“ обилазио комшије и обавештавао их о опасности. Питање које се раширило међу његовим познаницима јесте да ли би Батко данас био жив да је уместо њега грађане о опасности обавестила сирена за узбуну.

До цурења амонијака из вагона цистерне дошло је у недељу, мало после 16.00 часова, на деоници пруге Ниш – Даниловград, код села Станичење. Цистерне су превозила 900 тона амонијака, од којих је само првог дана исцурело 20. Беличаста загушујућа магла одмах је почела да се шири пиротским крајем, а херој Батко је сео у свог црвеног „југа“ и кренуо у обилазак својих комшија.

Foto: Printscreen/Instagram/192

„Ишао је својим црвеним „југом“ од куће до куће и обавештавао народ да цури амонијак и да не излазе из кућа. Кажу да му се слошило јер се и он надисао тог амонијака и да је кренуло да га гуши ваљда, изгубио је контролу над колима и слетео са пута недалеко од фабрике Тигар Тајерс. Када су га пронашли, мислили су да је мртав, али је по доласку Хитне дисао, међутим, није издржао ни до болнице“, испричала је наша саговорница Миверка А. и додала:

„Само да нас не стигне као Батка, цео живот тамо чува овце, крене да помогне људима у невољи и настрада. Туга до неба, какав је то човек“.

Кобног дана о акциденту у околини насељеног дела Пирота обавештавали су новинари локалних портала у највећој мери. Фотографије сабласне беличасте магле која се ширила свуда по граду ускоро су преплавиле друштвене мреже, „Вајбер“ и „Телеграм“ групе, а људи су међусобно размењавали информације о новонасталој ситуацији. Слободно се може рећи да су завладали страх и паника јер су поред штурих препорука да не излазе из кућа и искључе вентилационе системе, многи постављали питајна попут – шта ће са стоком коју гаје?

Мишљење многих јесте да је уместо Батка, о опасности Пироћанце требало да обавесте надлежни одговарајућим средствима, као што је рецимо сирена за узбуњивање. Да се сирена огласила, можда би смрт избегао и турски камионџија који је, како се верује, видевши да се нешто догађа, изашао из теретног возила, а потом вероватно дезоријентисан због тровања, пао са надвожњака. И на његовом телу обдукцијом је утврђено да има опекотине услед удисања ове опасне материје.

Градоначелник Пирота Владан Васић, одговарајући на питања новинара „Данаса“ о томе због чега сирена није активирана, изнео је прилично неуобичајено облазложење.

„Колико знам, сви грађани су, заиста, пратили портале, медије, телефоне и вибер групе. Замолили смо људе да, што је могуће више, деле те информације. Ми тек ове године имамо у плану да радимо акустичну студију за Град Пирот и употребу сирена, и мислим да би јучерашња употреба сирена можда унела додатну панику, без да је разјашњено како ће радити сирене, у којим ситуацијама се употребљавају, ко издаје наредбу, какви су звучни сигнали и слично“, закључио је Васић.

Обдукција

Обдукција тела Братислава Ј. и турског камионџије завршена је у уторак. Око њихове смрти постојала је недоумица с обзиром на то да је Братислав Ј. пронађен у недељу свом возилу које је слетело с пута недалеко од фабрике „Тигар Тајерс“. Давао је знаке живота али је преминуо у пиротској Општој болници, а с обзиром на то да је био хронични болесник сумњало се да је у питању срчани застој као последица органског обољења.

Како смо сазнали, турски држављанин је вероватно био омамљен од опасног гаса због чега је пао са моста. Могуће је да је још извесно време био жив иако је задобио масивне политрауматске повреде јер су нађена оштећења дисајних органа која указују да је био у контакту са амонијачним парама које изазивају тешке опекотине.

Исте повреде на органима за дисање нађене су и код седамдесетчетворогодишњака што је потврдило сумњу да је и он жртва акцидента код Пирота.