• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • АНЂЕО У СВЕТИЊИ КОД ТРЕБИЊА: Фреску мале Милице благословио патријарх Павле па сваком доноси мир
Прочитај ми чланак

АНЂЕО У СВЕТИЊИ КОД ТРЕБИЊА: Фреску мале Милице благословио патријарх Павле па сваком доноси мир

0

manastir-tvrdos-freska-male-milice-foto-youtube-printscreen-1458828860-871365
Мала Милица Ракић (3), која је трагично страдала у бомбардовању у пролеће 1999. године и која је постала својеврсни симбол целе те страхоте, од 2004. има своју фреску у манастиру Тврдош код Требиња.

Људи из свих крајева света који дођу да посете ту светињу пред њом се моле богу и крсте!

manastir-tvrdos-foto-youtube-printscreen-1458828844-871363

Манастир Тврдош

Иако званично није канонизована, на иницијативу сада пензионисаног владике Атанасија и уз благослов владике Григорија и покојног патријарха Павла, пет година након бомбардовања је фрескописац ђакон Никола Лубардић из Београда у манастиру Тврдош у византијском стилу осликао фреску мале Милице, на којој пише: „Св.н.муч. (Света новомученица) од НАТО. Милица дете“.

milica-rakic-nato-bombardovanje-foto-zorana-jevtic-1429214295-641821
Јеромонах Порфирије из манастира Тврдош, у којем се фреска налази сада већ дуже од једне деценије, прича да се верници, а поготово они који први пут дођу у манастир, пред том феском одмах заустављају.

– Верници углавном реагују са пијететом, стану пред фреску, прекрсте се и помоле. Неки се пак изненаде, јер знају да Милица још није светица, па им буде мало чудно што је њена фреска присутна у манастиру, а странцима из неког разлога смета та фреска, а неки од њих су је гледали чак са презиром – прича отац Порфирије.

Сам патријарх Павле је, како прича јеромонах Порфирије, одмах пошто је фреска насликана дошао до манастира да је види и благословио ју је.

(Ало/Ј.Ђ.)